ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ

09:42 - 23 Φεβ 2018 | Πολιτική
Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ
Με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των «27». Αυτή τη φορά στο μενού δεν θα βρίσκεται (μόνο) το ελληνικό πρόγραμμα και η υλοποίησή του, αλλά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από την γερμανική πλευρά, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Βερολίνου για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Οι προθέσεις της καγκελαρίου φάνηκαν από τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά σε λύση στη διαμάχη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό όσο σήμερα», εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και ασκώντας έμμεση πίεση για λύση.

«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική... Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες…» συμπλήρωσε.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ και ένας από τους κυριότερους υπέρμαχους της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο ήταν η απόπειρα της κ. Μέρκελ να μεσολαβήσει για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις, τα δεδομένα και οι προοπτικές των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί σε συνάρτηση και με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ενδεχόμενης βοήθειας που θα μπορούσε να προσφέρει το Βερολίνο ως αντάλλαγμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.