ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ερημιά» στην Προανακριτική για τη Novartis

08:14 - 23 Μαρ 2018 | Πολιτική
«Ερημιά» στην Προανακριτική για τη Novartis
Μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική για τη Novartis, ένα – ένα τα πρόσωπα που ερευνούνται για την υπόθεση αρνούνται να πάνε να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής. Ουσιαστικά, η όλη διαδικασία έχει εξελιχθεί σε μία τυπική διαδικασία, με την οποία επί της ουσίας ασχολούνται μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Στις αρχές της εβδομάδας, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων αποφάσισαν την αποχώρησή τους από τη διαδικασία, έπειτα από την απόρρριψη της πρότασης να κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μαζί τους αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ είχε ήδη βγει εκτός διαδικασίας.

Στη συνέχεια η Επιτροπή προχώρησε στις προσκλήσεις προς τα εξεταζόμενα πρόσωπα, τα οποία, όμως, το ένα μετά το άλλο, αρνούνται να δώσουν το παρών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κλήθηκε πρώτος και πήγε, αλλά πέραν αυτού, ουδείς…

Πρώτος αρνήθηκε να παραστεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ την Πέμπτη, Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Λυκουρέντζος με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να πάνε να καταθέσουν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, Μάριος Σαλμάς, Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η συντονισμένη απαξίωση της διαδικασίας από τα πρόσωπα που ελέγχονται, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει πραγματικά αποδυναμώσει σημαντικά την Προανακριτική Επιτροπή της υπόθεσης Novartis, που το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει θύελλα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μένει να δούμε αν μπορεί να συμβεί κάτι που θα αναθερμάνει το κλίμα ή αν η Προανακριτική θα κλείσει σχετικά άδοξα, με την υπόθεση να επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο κερδισμένος. Η κυβέρνηση που θα μπορεί να κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι «κρύφτηκαν» και παραμένουν επάνω τους «σκιές» ή οι εμπλεκόμενοι, που προφανώς θα επιμένουν στη θεωρία της σκευωρίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.