ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα-Τουρκία και στη μέση η ΕΕ: Επόμενη… στάση Βάρνα

11:09 - 24 Μαρ 2018 | Πολιτική
Ελλάδα-Τουρκία και στη μέση η ΕΕ: Επόμενη… στάση Βάρνα
Με… ευρωπαϊκό αέρα πηγαίνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, μετά τις ηχηρές ανακοινώσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση της Συνόδου των «28» στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να βάλει τέλος στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ζητά να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν ενθουσιασμένος μετά το πέρας της Συνόδου, τόνισε από τις Βρυξέλλες πως η ΕΕ δεν έχει εκδώσει ποτέ πιο ξεκάθαρη δήλωση, ιδιαίτερα σχετικά με το καθεστώς στο Αιγαίο και είναι δεδομένο πως περιμένει ανάλογη υποστήριξη και στη Βάρνα.

Θα την έχει όμως; Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα, καθώς η Τουρκία δύσκολα θα υποχωρήσει τόσο εύκολα και εκεί θα φανεί αν η Ευρώπη έχει πραγματική διάθεση για στήριξη, πέραν της ανακοίνωσης που εκδόθηκε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει, πάντως, πως θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα των στρατιωτικών, αλλά και των προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο.

Η φράση του πως «αν ο Ερντογάν προκαλέσει θερμό επεισόδιο, θα είναι σα να πυροβολεί τα πόδια του», είναι ενδεικτική της αυτοπεποίθησης που απέκτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Επαναλαμβάνουμε, όμως, πως είναι σημαντικό η στήριξη της ΕΕ να μη μείνει στα λόγια και αυτό θα φανεί τη Δευτέρα στη Βάρνα, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα έχουν μπροστά τους τον Ερντογάν και αυτή τη φορά θα πρέπει να τον… επιπλήξουν πρόσωπο με πρόσωπο.

«Από τις συνομιλίες εξασφάλισα ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς και σε μία προσπάθεια να τους… δεσμεύσει.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε λίγα 24ωρα θα μάθουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η ΕΕ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.