ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Παπακώστα για τους απλήρωτους συμμετέχοντες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ

11:35 - 13 Απρ 2018 | Πολιτική
Ερώτηση Παπακώστα για τους απλήρωτους συμμετέχοντες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ
Νέα Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα τις καθυστερήσεις αλλά και την αδυναμία του ΟΑΕΔ να προχωρήσει στην πληρωμή χιλιάδων εργαζομένων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του έτους 2016.

Η Βουλευτής αναφέρει πως στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΕΑΚ 1-25) του έτους 2016 με προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων Ευρώ συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τα συγκεκριμένα προγράμματα υλοποιήθηκαν από τους Συνδικαλιστικούς Φορείς Εργοδοτών, τις Ομοσπονδίες τους και τα τοπικά Εργατικά Κέντρα.

 Αναφέρει επιπλέον, ότι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν για την συμμετοχή τους 160,00 Ευρώ ως δαπάνη διατροφής και μετακίνησης, ενώ οι πόροι του ΛΑΕΚ είναι πόροι εργαζομένων και εργοδοτών και δεν συμπεριλαμβάνεται καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση.

 Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει, πως ενώ τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2017, έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συμμετεχόντων εργαζομένων και των φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών. Επίσης, δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη αμοιβή τους ούτε τα εργατικά κέντρα.

Οι ανακοινώσεις της Διοίκησης του ΟΑΕΔ δείχνουν πως γίνεται προσπάθεια εφεύρεσης δικαιολογιών καθυστέρησης, επιχειρώντας έτσι να μη φανεί η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης στην οποία έχει επέλθει ο Οργανισμός.

 Η Βουλευτής ρωτά την αρμόδια Υπουργό ποιο ποσό έχει πληρωθεί σε λογαριασμούς ωφελουμένων έως την 30/3/2018 και ποιο ποσοστό υλοποίησης για τα προγράμματα ΛΑΕΚ του 2016 έχει επιτευχθεί σε σχέση με τα εγκριθέντα προγράμματα. Ρωτά επιπλέον τι απέγιναν οι αναπορρόφητοι πόροι. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ζητά να ενημερωθεί για ποιους λόγους δεν έχουν πραγματοποιηθεί  όλες οι πληρωμές των αμοιβών των συμμετεχόντων εργαζομένων, φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών και εργατικών κέντρων και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ. Παπακώστα:

 «Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις τα οποία χρηματοδοτούνται από τον ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) και ειδικότερα στο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ 1-25) έτους 2016, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων Ευρώ, συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιήθηκαν από τους Συνδικαλιστικούς Φορείς Εργοδοτών, τις Ομοσπονδίες τους και τα τοπικά Εργατικά Κέντρα.

Για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι λαμβάνουν αμοιβή 160,00 Ευρώ ως δαπάνη διατροφής και μετακίνησης. Σημειώνεται ότι οι πόροι του ΛΑΕΚ είναι πόροι εργαζομένων και εργοδοτών και δεν υπάρχει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.

Αν και τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί από τον Mάρτιο του 2017, έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συμμετεχόντων εργαζομένων και φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών, ενώ κανένα εργατικό κέντρο δεν έχει λάβει την προβλεπόμενη αμοιβή.

Οι συνεχείς ανακοινώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ αναδεικνύουν ότι εφευρίσκονται δικαιολογίες καθυστέρησης, όπως είναι οι συνεχείς παρατάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων για μεγάλες περιόδους.  Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδυναμία διαχείρισης της τραγικής κατάστασης στην οποία οδήγησε τις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ την επιβαρύνει και τεχνηέντως στερεί από τους συμμετέχοντες εργαζόμενους την αμοιβή τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Ποιο ποσό έχει πληρωθεί σε λογαριασμούς ωφελουμένων μέχρι 30/3/2018;
  2. Ποιο ποσοστό υλοποίησης για τα προγράμματα ΛΑΕΚ έτους 2016, έχει επιτευχθεί σε σχέση με τα εγκριθέντα προγράμματα; Οι αναπορρόφητοι πόροι που κατευθύνθηκαν;
  3. Για ποιους λόγους δεν έχουν γίνει όλες οι πληρωμές των αμοιβών των συμμετεχόντων εργαζομένων, φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών και εργατικών κέντρων;
  4. Τί πρόκειται να πράξετε για την επιτάχυνση των διαδικασιών;»
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.