ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Ορθώς ακυρώσαμε τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ στην ενέργεια

13:42 - 25 Απρ 2018 | Πολιτική
Σταθάκης: Ορθώς ακυρώσαμε τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ στην ενέργεια
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απάντησε στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως ξεπουλά τη ΔΕΗ, χωρίς σχέδιο.

"Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ, μιλούσε για εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί. Εσείς τι κάνετε σήμερα; Τις εκποιείτε αφού προηγουμένως έχετε καταδικάσει σε υπολειτουργεία την πιο σύγχρονη μονάδα της Μεγαλόπολης", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε λέγοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πράγματι ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια. Υπέρασπίστηκε, όμως, αυτή την επιλογή λέγοντας: «Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα.

«Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας - Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» είπε ο κ. Σταθάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.