ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Δεν υπάρχει συμφωνία-Κρίσιμος Ιούνιος για Σκοπιανό και χρέος

16:55 - 17 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Δεν υπάρχει συμφωνία-Κρίσιμος Ιούνιος για Σκοπιανό και χρέος
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αποκάλυψε πως εκτός από τη σημερινή συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, προηγήθηκε και μία σχεδόν ολονύκτια συζήτηση μαζί του για το Σκοπιανό. Παρόλα αυτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό. Εκτίμησε, όμως, πως υπάρχει πρόοδος και στόχος πλέον είναι να ωριμάσουν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες, ώστε να υπάρξει νέα συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως ο Ιούνιος είναι κρίσιμος μήνας και για το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, καθώς περιμένει να υπάρξουν και οι σχετικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Σκοπιανό

Αρχικά, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως σε διάστημα λίγων ωρών είχε τρεις συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ. Μία το απόγευμα της Τετάρτης, μία από το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης και μία ακόμη το πρωί της Πέμπτης.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως σημειώθηκε πρόοδος, αλλά όχι και οριστική συμφωνία.

"Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν κι άλλα βήματα με στόχο να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα", τόνισε συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση δεν θέλησε να πει πια σημεία παραμένουν ανοιχτά. "Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές", είπε, ενώ τόνισε πως δεν υπάρξει συμφωνία ούτε για το όνομα.

Καλωσόρισε, πάντως, τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συντάχθηκε την Τετάρτη με την εθνική θέση για χρήση του ονόματος erga omnes και συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ.

Αξιολόγηση και χρέος

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις συναντήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε διαπίστωσε πως υπάρχει κοινή βούληση για ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και παράλληλα διάθεση για να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενόψει του τέλους των μνημονίων τον προσεχή Αύγουστο.

"Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις μου τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και με την Γερμανίδα καγκελάριο συζήτησα διεξοδικά και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, την έξοδο της Ελλάδα από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Βρισκόμαστε και οι τρεις σε μια κοινή συνισταμένη. Ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων", σημείωσε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως αυτή τη φορά θα υπάρξει ένας συμβιβασμός για το ζήτημα του χρέους ικανοποιητικός για όλες τις πλευρές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:54 - 17 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.