ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εξ αριστερών» κριτική της Δούρου στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

09:59 - 19 Μαϊ 2018 | Πολιτική
«Εξ αριστερών» κριτική της Δούρου στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση
Η Ρένα Δούρου ασκεί κριτική σε συγκεκριμένα σημεία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο και η Ρένα Δούρου δίνει μία ιδέα σχετικά με το τι πρόκειται να πει. Συγκεκριμένα, προδημοσίευσε σημεία της ομιλίας της στο left.gr και είναι χαρακτηριστικό πως έχει εννέα πολύ ηχηρές ενστάσεις.

Τονίζει μάλιστα πως ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου «δεν περιποιούν τιμή στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα. Δούρου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τα εξής σημεία:

1. Το γεγονός ότι ο Κλεισθένης Ι ακολουθεί την ίδια δομή με τον Καλλικράτη, «μη αποτελώντας έτσι την απαραίτητη τομή με το παρελθόν».

2. Το νομοσχέδιο συστήνει με κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), μεικτές διυπουργικές επιτροπές ανακαθορισμού αρμοδιοτήτων και διαδικασιών - διαπίστωση που «δεν περιποιεί τιμή στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς».

3. Διατηρείται ο θεσμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

4. Διατηρούνται πολλαπλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, που ενισχύουν τη γραφειοκρατία, με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, χωρίς διακριτούς ρόλους.

5. Ο πολλαπλασιασμός των υπηρεσιών εποπτείας επιδεινώνει τη γραφειοκρατική λειτουργία - π.χ. το νομοσχέδιο αφιερώνει 10 άρθρα για την οργάνωση της αυτοτελούς υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ και άλλα τόσα για τον Δημοτικό και Περιφερειακό Διαμεσολαβητή. Με καμία αναφορά στις άμεσα αναγκαίες, αρμοδιότητας του α' και του β' βαθμού.

6. Ενισχύει το Παρατηρητήριο, διευρύνοντας τη σύνθεση του Δ.Σ. με συμμετοχή, π.χ. εκπροσώπων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

7. Δεν καταργεί αλλά θέτει και ανεξήγητα ασυμβίβαστα σε σχέση με το εκλέγεσθαι.

8. Δεν λύνεται το κρίσιμο θέμα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας - ένα θέμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την «κινητικότητα».

9. Δεν επιλύει σοβαρά ζητήματα που θέτει το δίπτυχο της υποδοχής και ένταξης των προσφύγων/μεταναστών. Συγκεκριμένα, δεν προχωρά στην επέκταση στον β' βαθμό του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης - «γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντικό πολιτικό και νομοθετικό κενό, ενώ συνιστά, και βαθιά διοικητική αρρυθμία, ακόμη και παραβίαση του συντάγματος δια παραλείψεως».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.