ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:Τα «ισχυρά χαρτιά» της χώρας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου

14:33 - 21 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας:Τα «ισχυρά χαρτιά» της χώρας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου
Το αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε η τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και ο σχεδιασμός για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας.

«Η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια ανέπτυξε τα βασικά σημεία της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup.

"Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης", σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια".

Τους παραπάνω τομείς ο κ. Τσίπρας τους χαρακτήρισε ως τα "ισχυρά χαρτιά" της χώρας.

Επίσης τόνισε πως πέρα από όσα περιλαμβάνει το σχέδιο, διαρκής μέριμνα και προτεραιότητά μας είναι να δοθεί όραμα στους ανθρώπους. Γι'αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής

"Στόχος μας δεν είναι απλώς η ευημερία των δεικτών αλλά να περάσουμε και στην ευημερία των ανθρώπων", είπε.

«Ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς είναι τα θέματα εργασίας. Στοχεύουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αποκατάσταση της νομμότητας στην αγορά εργασίας αλλά και η αποκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών. Στόχος, σε ορίζοντα 3ετίας (το 2021), να περιοροστεί στο 5% η αδήλωτη εργασία».

«Η αύξηση του μισθού είναι βασικό στοιχείο για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει τους στόχους, τα μέσα αλλά και αυτούς που θα τα υλοποιήσουν. Στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας. Αυτοί που πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά και όχι οι κρατικοδίαιτες ελίτ».

Αναφορά στο χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του χρέους λέγοντας πως η ελάφρυνσή του αποτελεί "κρίσιμη παράμετρο" που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει διαφανεί.

Για τον Μπουτάρη

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του καταδίκασε εκ νέου την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη. «Ας είναι βέβαιοι όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά», τόνισε. 

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.