ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανακόπουλος: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2019

14:49 - 25 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Τζανακόπουλος: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2019
Τι σημαίνει "καθαρή έξοδος" για την κυβέρνηση εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράταση του προγράμματος, δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης, δεν υπάρχει ένα νέο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως, η χώρα αποκτά την πρόσβασή της στις αγορές χρήματος μετά από μία ρύθμιση του χρέους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως τα πλεονάσματα του 3,5% είναι όντως υψηλά, αλλά τόνισε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει σε ακόμη υψηλότερους στόχους. "Θα πρέπει να συγκρίνεται με δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, που είχαν δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και με ένα μέσο όρο κοντά στο 4% μέχρι το 2030", σημείωσε.

Για τα μέτρα του 2019 και του 2020 που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο, θύμισε πως ήταν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Θα μπορούσαν όμως, οι περικοπές των συντάξεων να μη γίνουν τελικά; Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε διπλωματικά: «Εμείς έχουμε πει ότι δεσμευόμαστε και σεβόμαστε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές στο 3,5%, ωστόσο αυτό που έχουμε δει και το 2016 και το 2017, αναμένεται να το δούμε και το 2018, είναι ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση, δημοσιονομική, της ελληνικής οικονομίας, καταλήγουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα των στόχων, και με δεδομένο αυτό θα εξετάσουμε και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019 και μετά» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η υπεραπόδοση που έχουμε στους στόχους δεν σχετίζεται με υπεραπόδηση στον τομέα της φορολογίας, «αλλά με τα πολύ θετικά αποτελέσματα που παρατηρούμε στον ΕΦΚΑ, οποίος στην κυριολεξία έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία». Όπως τόνισε, «πήραμε ένα ασφαλιστικό σύστημα ελλειμματικό κατά 2 δισ. και αναμένουμε ένα πλεόνασμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χωρας που μπορεί να κινείται και στο 1,5 και στα 2 δισ. ευρώ. Όλη αυτή υπεραπόδοση σχετίζεται με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα και όχι με τη φορολογία».

«Εφόσον συνεχιστεί η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και το 2019, υπάρχουν τα περιθώρια για μία διαμορφούμενη οικονομική πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, που αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι υπό εποπτεία μέχρι το 2050, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν ευσταθεί αυτό το επιχείρημα, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το 75% του χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των τριών μνημονίων και με αυτή την έννοια, «ούτε η Πορτογαλία είχε καθαρή έξοδο, ούτε η Ιρλανδία, είχε καθαρή έξοδο, ούτε η Κύπρος είχε καθαρή έξοδο».

«Με την έννοια αυτή και αυτές οι χώρες βρίσκονται σε καθεστώς εποπτείας μέχρι να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Άρα με αυτή την έννοια καμία από αυτές τις χώρες δεν οδηγήθηκε με καθαρό τρόπο στην έξοδο προς τις αγορές», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.