ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: Κρίσιμες ώρες στη Νέα Υόρκη-Καμπανάκι β' γύρου στην τριμερή

17:18 - 25 Μαϊ 2018 | Πολιτική
Σκοπιανό: Κρίσιμες ώρες στη Νέα Υόρκη-Καμπανάκι β' γύρου στην τριμερή
Στις 17.00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Οι συνομιλίες διεξάγονται στον 15ο όροφο του κτηρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, παρουσία φυσικά του ειδικού διαμεσολαβητή  Μάθιου Νίμιτς.

Την Πέμπτη, αν και σημειώθηκε πρόοδος δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία και οι εμπλεκόμενες πλευρές αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε β` γύρο την Παρασκευή.

Χθες, έπειτα από έναν μαραθώνιο συνομιλιών, διάρκειας επτά ωρών, οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως υπάρχει καλό κλίμα στις συζητήσεις και διάθεση για λύση. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει και η πίεση από τη μεριά των  ΗΠΑ που δεν είναι κρυφό πως επιδιώκει τη συμφωνία και παροτρύνει τις δύο πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ονόματα

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ τα Σκόπια επιμένουν για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Πλέον, στο τραπέζι παραμένουν τα εξής ονόματα:

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.