ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλγαρική σφήνα στην συμφωνία για την Βόρεια Μακεδονία!

14:21 - 13 Ιουν 2018 | Πολιτική
Βουλγαρική σφήνα στην συμφωνία για την Βόρεια Μακεδονία!
Επειδή τα πράγματα δεν είναι όσο απλά ισχυρίζονται μερικοί και επειδή η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι παιχνίδι για ζόρικους παίκτες, καλό θα είναι έστω και τώρα κάποιοι να συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους.

 

Μία αντίδραση που ήλθε από την Σόφια μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, μπορεί να εκληφθεί ως προειδοποίηση και πάντως ως ένδειξη σοβαρών ανησυχιών από την πλευρά της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Το νέο όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως βάση για μελλοντικές αλλαγές στα υπάρχοντα σύνορα, ή για αξιώσεις έναντι γειτονικών κρατών ως προς την γλώσσα, τον πολιτισμό, την Ιστορία και την ταυτότητα», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιμείνει ότι οι δύο γείτονες, εταίροι και φίλοι, θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις ότι αυτές οι αρχές πρέπει να συνομολογηθούν ρητώς και να συμπεριληφθούν στην μεταξύ τους συνθήκη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εχουμε, κοινώς, ήδη έναν τρίτο παίκτη, ο οποίος απαιτεί και θέτει όρους που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην συμφωνία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η Βουλγαρία ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την πΓΔΜ ως «Μακεδονία». Ουδέποτε όμως αναγνώρισαν μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα,  απλούστατα επειδή οτιδήποτε «μακεδονικό» για εκείνους είναι βουλγαρικό.

Με λίγα λόγια ζητούν τώρα τόσο από τα Σκόπια, στα οποία η βουλγαρική επιρροή είναι έντονη, όσο και από την Ελλάδα να δηλώσουν ότι η γλώσσα και η εθνική ταυτότητα της «Βόρειας Μακεδονίας» δεν είναι μακεδονική….

Καλά ξεμπερδέματα.   

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.