ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μείωση φόρων!

00:05 - 14 Ιουν 2018 | Πολιτική
Ο Τσίπρας υποσχέθηκε νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μείωση φόρων!
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ζητήματα της οικονομίας, τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και την επόμενη μέρα, για την οποία δεν δίστασε να δώσει και ορισμένες... υποσχέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε φυσικά να... ανησυχήσει τους εταίρους και δεν έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων ή για εφαρμογή των μέτρων περικοπής των συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρξει το 2019, θα πάει σε μείωση φόρων, ενώ προανήγγειλε κι άλλες ελαφρύνσεις των πολιτών, οι οποίες, όπως είπε θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε λοιπόν ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα νέο "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", το οποίο εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως θα είναι προεκλογικό. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι εκλογές "θα γίνουν στην ώρα τους" το 2019, αλλά ξεκαθάρισε πως αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο, θα ξεκινήσει να δουλεύει με γνώμονα τις κάλπες.

Η συμφωνία και το ΔΝΤ

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος που βρίσκονται σε εξέλιξη και το ρόλο του ΔΝΤ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως κατά τη γνώμη του "μικρή σημασία έχει πλέον αν θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ή όχι".

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Έχουμε φτάσει στο τέλος, κάνοντας πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Μικρή σημασία έχει πλέον αν θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ή όχι. Αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι. Δεν το έχουμε ανάγκη. Αν έχει μία αξία, είναι να ρίξει το βάρος της διαπραγμάτευσης στην καλύτερη δυνατή, όπως λέει, για το χρέος. Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση βρίσκεται στη συγκεκριμενοποίηση για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος, για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το ΔΝΤ βοηθάει, αλλά η συμμετοχή στη χρηματοδότηση, λίγη σημασία έχει. Αν η λύση κάνει αγοράσιμα τα ελκηνική ομόλογα, θα είναι μία λύση μεγάλης επιτυχίας. Η Ιταλία μας βοηθά. Ο φόβος για αναταράξεις που δεν θα αφορούν την Ελλάδα, υποχρεώνει όλους να σκέφτονται μια φορά παραπάνω, να μην προκληθει νέο πρόβλημα".

Περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί κομμάτια της συμφωνίας που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίζετσαι την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: "Η συζήτηση για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, δεν είναι της παρούσης. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία, να βγει να το πει. Τα δεδομένα σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα, το επόμενο διάστημα να έχουμε σοβαρό χώρο για ρυθμίσεις. Από τώρα έχουμε 700 εκατ. για το 2019 που θα πάνε σε φοροελαφρύνσεις. Το 2020 θα έχουμε 1,6 δισ. Θα έχουμε υπεραπόδοση, όχι από περαιτέρω επιβαρύνσεις, αλλά στην αύξηση της απασχόλησης και στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, στον περιορισμό της σπατάλης και στον εξορθολογισμό του κράτους. Το κρίσιμο είναι να δίνουμε τη μάχη μία-μία. Η σκέψη μου δεν είναι τον Γενάρη του 2019, αλλά να κλείσουμε την αξιολόγηση, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο χωρίς νέες δεσμεύσεις και να αποκτήσουμε την ελευθερία μας να διαμορφώνουμε εμείς την πολιτική μας. Πιάσαμε το 3,5%, θα το ξαναπιάσουμε και θα το ξαπαπιάσουμε".

"Δεν έδωσα καμία υπόσχεση στον Ερντογάν"

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, για τα οποία ευχήθηκε να βελτιωθούν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Όσο για την υπόθεση των οκτώ και τη φημολογούμενη υπόσχεσή του στον Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε κατηγορηματικά πως του είπε κάτι σχετικό: "Δεν θα μπορούσα να έχω υποσχεθεί την επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Δεν ξέρω τι λεει ο κ. Ερντογάν, αλλά εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν. Του είπα ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, θα είναι οι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δικαιο. Αν ο κ. Ερντογάν επέμενε, γιατί δεν μου το έθεσε ευθέως; Σε μένα; Μήπως αυτό είναι ένα πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μία ένταση απέναντι σε ένα φιλικό κράτος, για εσωτερική κατανάλωση;" διερωτήθηκε.

Για το ζήτημα της σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε "απαράδεκτη" και τόνισε πως "την έχουμε αναδείξει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε κάνει τα πάντα σε διπλωματικό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Δεν μου έχει ζητήσει ευθέως την ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο. Το αφήνει όμως να εννοηθεί με τις δηλώσεις του".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:08 - 14 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.