ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ελλάδα και ΠΓΔΜ γράφουμε ένα τραγούδι χαράς στις Πρέσπες

11:28 - 17 Ιουν 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Ελλάδα και ΠΓΔΜ γράφουμε ένα τραγούδι χαράς στις Πρέσπες
"Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Πρέσπες, στην τελετή της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Κάνουμε ένα βήμα γενναίο για τους λαούς μας είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Φτάνουν τα μοιρολόγια. Ελλάδα και ΠΓΔΜ γράφουμε ένα τραγούδι χαράς σήμερα στις Πρέσπες".

Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ακόμα:

"Σήμερα αναμετριόμαστε με το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Απευθυνόμαστε, πρώτα από όλα, στους δύο λαούς μας, αλλά & στους λαούς όλων των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας από το δηλητήριο του σοβινισμού, τη διχόνοια του εθνικιστικού μίσους & της πατριδοκαπηλίας.

Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δύο το εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον έναντι της ιστορίας και των λαών μας. Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος, αλλά κάνουμε ένα ιστορικό βήμα, ώστε να υπάρξουν, επιτέλους, μόνο νικητές.

Ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας & συνανάπτυξης για τις χώρες μας και όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας & καταξίωσης. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια γι αυτή τη νέα εποχή".

 ABF1330

Ζάεφ: Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία

Με ρητά του Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Αριστοτέλη, ξεκίνησε την ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ. "Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα", είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για να συμπληρώσει πως "η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά".

"Αυτό που επίκειται είναι να ανοίξουμε τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, για συνεργασίες χωρίς εντάσεις. Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα".

"Σε όσους είναι κατά της συμφωνίας απευθύνω μήνυμα ότι οι πολίτες μας επιθυμούν την κυριαρχά του δικαίου, τις ειρήνης της ελευθερίας. Οι αντίπαλοι της συμφωνίας έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους", σημείωσε ακόμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:22 - 17 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.