ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι συμφώνησε ο Τσίπρας με τη Μέρκελ για το προσφυγικό

17:17 - 29 Ιουν 2018 | Πολιτική
Τι συμφώνησε ο Τσίπρας με τη Μέρκελ για το προσφυγικό
Με δεδομένο το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να βρουν ενιαία γραμμή για το προσφυγικό, δημιουργήθηκαν επί μέρους διακρατικές συμφωνίες, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, μίλησε για τα δύο στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν, αλλά και το τι συμφωνήθηκε με Γερμανία και Ισπανία για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

"Φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι «28» τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για βαθιά διχασμένη Ε.Ε. «ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις, μια αντιμεταναστευτική και μία πιο δημοκρατική και ουμανιστική».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι προοδευτικές χώρες αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί και να μη μείνουν πίσω εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν.

"Η Ελλάδα με τη Γερμανία και την Ισπανία συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής. Σ'αυτό το πλαίσιο η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί.. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό", είπε ο Πρωθυπουργός.

Βέβαια, όπως νωρίτερα τόνισε και η Άνγκελα Μέρκελ, Ελλάδα και Ισπανία θα δέχονται επιστροφές προσφύγων. Η Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα και η Ισπανία έδειξαν ετοιμότητα να δεχθούν πίσω μετανάστες που καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους. Για το θέμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως εκτιμά ότι οι δευτερογενείς ροές είναι μικρότερες των 100-150 ατόμων το μήνα. 

Αυτό που βασικά συμφωνήθηκε είναι ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα πως η ΕΕ στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα η οποία έχει μονομερώς αναστείλει.

Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι ηγές της ΕΕ δεσμεύθηκαν για άμεση στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της προσφυγικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως δεν θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Συμφωνήθηκε τέλος ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί και η Αυστρία οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει σ'αυτή την κατεύθυνση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:54 - 29 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.