ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΓΓΡΑΦΟ:Η χούντα των Αθηνών γνώριζε για την εισβολή στην Κύπρο

14:21 - 20 Ιουλ 2018 | Πολιτική
ΕΓΓΡΑΦΟ:Η χούντα των Αθηνών γνώριζε για την εισβολή στην Κύπρο
Έγγραφο το οποίο αποδεικνύει ότι η χούντα των Αθηνών και το τότε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) - όπως ονομαζόταν το όργανο κεντρικής διοίκησης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας της Ελλάδας- γνώριζαν για την τουρκική εισβολή του 1974, έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα onalert.
Το εν λόγω άκρως απόρρητο σήμα, του ΓΕΕΦ προς το ΑΕΔ αναφέρει ότι Ελληνοκύπριοι συλληφθέντες που χαρακτηρίζονται ως «αναρχικοί» και οι οποίοι είχαν αρχικά διαφύγει προς τον θύλακα Λεύκας, ανέφεραν ότι πληροφορήθηκαν από Τουρκοκύπριους πως η Τουρκία αναμενόταν να εισβάλει στην Κύπρο εντός 24ώρου.
Παράλληλα, σύμφωνα με το σήμα, Τουρκοκύπριοι από την Περιστερώνα Μόρφου μετακόμισαν σε αμιγώς Τουρκοκυπριακά χωριά, κίνηση η οποία αποτελούσε ένδειξη για το ΑΕΔ.
Επίσης, αναφέρεται ότι ιδιώτης πληροφόρησε τον Αστυνομικό Σταθμό Ξυλοτύμπου ότι ο ίδιος παρατήρησε αυξημένη κινητικότητα στη Βρετανική Βάση της Δεκέλειας, ενώ στη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Bάσης, βρίσκονταν δύο βρετανικά πλοία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τέλος, υπήρχαν πληροφορίες ότι την επόμενη ημέρα, καταφτάνουν στην Βάση 900 καταδρομείς, καθώς και Δύναμη Πεζικού 1.500 ατόμων.
Όπως δείχνει η ιστορία, το συγκεκριμένο έγγραφο έμεινε ανεκμετάλλευτο, με αποτέλεσμα τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τα τετελεσμένα της κατοχής, παρά το γεγονός ότι μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, την 15η Ιουλίου 1974, όλοι θεωρούσαν πιθανή την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο.
Η πιθανότητα κάθε μέρα, κάθε ώρα, μεγάλωνε και ενώ η επέμβαση γινόταν πραγματικότητα, οι εντολές από το ΑΕΔ, μέχρι τα μεσάνυχτα της 19ης Ιουλίου, ήταν στερεότυπες: «Μην προβαίνετε σε επιστράτευση, μην κάνετε κινήσεις που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή επέμβασης από μέρους των Τούρκων, αυτοσυγκράτηση».
Πληροφορίες που έφταναν συνεχώς τις προηγούμενες μέρες, στο ΑΕΔ, έμειναν ανεκμετάλλευτες.
Η «ηγεσία» του συνόλου των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων κατά το πενθήμερο 15/7 έως 19/7, που όλα έδειχναν ότι θα γινόταν Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εφησύχαζε στα θέρετρά της και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του επικείμενου κινδύνου.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.