ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μονόδρομοι του Τσίπρα-Από τις πυρκαγιές (χωρίς φιέστες) στη ΔΕΘ

07:47 - 07 Αυγ 2018 | Πολιτική
Οι μονόδρομοι του Τσίπρα-Από τις πυρκαγιές (χωρίς φιέστες) στη ΔΕΘ
Υπό άλλες συνθήκες, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των μνημονίων για την Ελλάδα θα συνοδευόταν με πανηγυρισμούς από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, η τραγωδία στην ανατολική Αττική δεν επιτρέπει τέτοιες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση εφαρμόζει, ωστόσο, τη στρατηγική της που ξεκίνησε με τις παραιτήσεις προσώπων που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη της πυρκαγιάς και θα συνεχιστεί με κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ανασχηματισμό και φυσικά τα όσα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Η καταστροφή στο Μάτι και ο θάνατος 91 ανθρώπων δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει όσα θα ήθελε για να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια. Προφανώς και δεν είναι καιρός για φιέστες.

Το κλίμα είναι βαρύ και ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τη δυσκολότερη κρίση που έχει συναντήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Οι παραιτήσεις, που ουσιαστικά ήταν καρατομήσεις, ήταν η αρχή και ήρθαν σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης μετά την καταστροφή. Η κυβέρνηση δέχεται βέβαια τις επικρίσεις της κυβέρνησης για ετεροχρονισμένη αντίδραση, ωστόσο, το Μαξίμου επιμένει πως την ώρα της κρίσης δεν έπρεπε να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.

Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι αν η κυβέρνηση θα αλλάξει τη ρητορική της σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης. Γιατί οι παραιτήσεις δεν συνοδεύτηκαν με ανάληψη ευθύνης. Άλλωστε, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν πως βασική αιτία της καταστροφής είναι η αυθαίρετη δόμηση και η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δεύτερο πεδίο αντίδρασης, με τους κυβερνώντες να σχεδιάζουν τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων εντός της εβδομάδας, ενώ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη έρθει σε επαφή με επιστήμονες, ώστε να εισηγηθούν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Τσίπρας, όμως, δέχεται ήδη εισηγήσεις και για το τρίτο πεδίο δράσης και αντίδρασης, που θα αφορά ασφαλώς τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος αναμένεται να έρθει στο διάστημα ανάμεσα στο τέλος του προγράμματος (20 Αυγούστου) και τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Στον ανασχηματισμό θα φανεί αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να αποπέμψει κι άλλους υπουργούς, πλην του Νίκου Τόσκα, που να συνδέονται με τη φωτιά στο Μάτι.

Οι υπουργοί που βρίσκονταν στο Συντονιστικό το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας εξέθεσαν τον Πρωθυπουργό, εφόσον δεχθούμε πως γνώριζαν για νεκρούς. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ηγείται της κυβερνητικής επικοινωνίας θα μείνει στη θέση του; Ο Παύλος Πολάκης που σίγουρα είχε πληροφορίες για νεκρούς θα μείνει στη θέση του; Ο Πάνος Σκουρλέτης που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος όλων όσων μέχρι τώρα παραιτήθηκαν, θα μείνει στη θέση του;

Αυτές είναι οι σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας, που παράλληλα θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει –όσο μπορεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες- την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών.

Φιέστα φυσικά δεν θα γίνει αλλά η δήλωση εξόδου στο Καστελόριζο είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί, όπως εξαρχής προγραμματιζόταν. Και φυσικά, σε συνεργασία με το οικονομικό του επιτελείο, ο Πρωθυπουργός θα φροντίσει να τάξει όσο περισσότερες ελαφρύνσεις μπορεί στους πολίτες από το βήμα της ΔΕΘ.

Από εκεί, άλλωστε θα ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος για τις επόμενες εκλογές. Για τις κάλπες των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:11 - 07 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.