ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Λύστε μόνοι σας το πρόβλημα των… αστέγων!

13:58 - 08 Αυγ 2018 | Πολιτική
Κομισιόν: Λύστε μόνοι σας το πρόβλημα των… αστέγων!
Το επιμελώς «κρυμμένο» πρόβλημα των ολοένα αυξανόμενων αστέγων στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, ανέδειξε με ερώτηση της προς την Κομισιόν, από τον Μάϊο του 2018, η ευρωβουλευτής της Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Dubravka Šuica, σημειώνοντας πως, τα τελευταία δύο χρόνια, οι άστεγοι μειώθηκαν μόνον στην Φιλανδία και την Νορβηγία.

Επικαλούμενη στοιχεία Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων Εργασίας με τους Άστεγους (FEANTSA), η ευρωβουλευτής τόνισε ότι, στη Φινλανδία, ο αριθμός των αστέγων μειώθηκε κατά 10% μεταξύ 2013 και 2016 ενώ, μείωση από 13% σε 6% σημειώθηκε στη Νορβηγία από το 2012 έως το 2016.

Αντίθετα, υπογράμμισε,  η σκληρή πραγματικότητα σε άλλα μέρη της Ευρώπης, δείχνει ότι ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 169% στην Μεγάλη Βρετανία, κατά 150% στη Γερμανία και κατά 145% στην Ιρλανδία.

Φαινομενικά «αφελώς» η ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν, αν προτίθεται να ενθαρρύνει τα άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας υιοθετώντας ολοκληρωμένες στρατηγικές σύμφωνα με την αρχή της «πρώτης στέγασης», δηλαδή ότι η στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το δημόσιο ζήτημα.

Αποστομωτική ήταν η απάντηση της Επιτρόπου Thyssen, μόλις πριν λίγες μέρες, όπου διευκρίνιζε ότι«αν και η αρμοδιότητα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών για την εξάλειψη της έλλειψης στέγης και την καταπολέμηση του αποκλεισμού των κατοικιών ανήκει στα κράτη μέλη, η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών σε αυτόν τον τομέα μέσω πολιτικών κατευθύνσεων και συμβουλών, καθώς και οικονομικής στήριξης μέσω κοινοτικών κονδυλίων».

Εξηγώντας δε το πώς στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, η Κοινοτική Επίτροπος, αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

  • Η Κομισιόν  έχει εδώ και πολλά χρόνια ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν οικονομικά αποδοτικές, ολοκληρωμένες και προσβάσιμες υπηρεσίες για τους άστεγους, προτιμώντας λύσεις ενιαίας εξυπηρέτησης.

  • Η Κομισιόν συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους άστεγους (FEANTSA) για την καταπολέμηση της έλλειψης στέγης και του αποκλεισμού από τη στέγαση, καθώς η αποστολή της έχει υποστηριχθεί επί σειρά ετών μέσω ετήσιων επιχορηγήσεων λειτουργίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Καινοτομία (EaSI).

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συγχρηματοδοτεί προγράμματα που προωθούν την κοινωνική ένταξη των μειονεκτούντων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων. Ομοίως, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης υποστηρίζει, στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και στο πλαίσιο των βιώσιμων ολοκληρωμένων αστικών στρατηγικών, επενδύσεις σε λύσεις στέγασης που μπορούν να ωφελήσουν τις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται από τον αποκλεισμό από τη στέγαση.

    * Μέσω του EaSI, η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης καινοτόμα έργα που δοκιμάζουν την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών απασχόλησης, στέγασης, υγείας και άλλων συμβουλών και υπηρεσιών υποστήριξης για την αντιμετώπιση υψηλών επιπέδων αστέγων στους τοπικούς δήμους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας .

Στο μόνο που δεν απάντησε η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος είναι στο πώς γίνεται, με τέτοιες συμβουλές και επιχορηγήσεις, ο αριθμός των αστέγων στην ΕΕ, ν’ αυξάνεται ραγδαία.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.