ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δούρου:Η συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται από την υλοποίηση άμεσων μέτρων

16:45 - 08 Αυγ 2018 | Πολιτική
Δούρου:Η συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται από την υλοποίηση άμεσων μέτρων
Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο, ανακοίνωση η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τους έγκριτους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες, Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα.

"Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής, η συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται από την υλοποίηση άμεσων μέτρων", σημειώνει η Περιφερειάρχης σε σχετική της δήλωση.

Ακόμα σημειώνει πως η συνάντηση με τους δύο επιστήμονες είχε στο επίκεντρό της την ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με τον ρόλο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ρένα Δούρου δήλωσε ακόμα: "Παίρνουμε τη σκυτάλη από τον Πρωθυπουργό που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. 
Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσα τη δημιουργία από την Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα για όλη την Αττική – πρότυπου στην Ευρώπη.

Υπογράμμισα την ανάγκη, όπως τόνισαν οι δύο σημαντικοί επιστήμονες, άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας".

Από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος «της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος μέσα την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων», υπογραμμίζοντας «υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «αλλαγή που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα»: «ας μην ξεχνάμε ότι ο καύσωνας ο φετινός στη δυτική Ευρώπη είναι ο τρίτος καύσωνας σε 10 χρόνια».

Ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας υπογράμμισε ότι, «είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, έτσι ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση». Ο ίδιος επισήμανε την «ιδιαίτερη σημασία» του περιβάλλοντος της Αττικής, που «πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων» ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, «πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.