ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας-Ερντογάν: Οι «οκτώ», η Θράκη και η Χάλκη-Όλο το παρασκήνιο

07:53 - 26 Σεπ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας-Ερντογάν: Οι «οκτώ», η Θράκη και η Χάλκη-Όλο το παρασκήνιο
Αν και το κλίμα ήταν ψυχρό και η διάρκεια της συνάντησης δεν ξεπέρασε τη μία ώρα, Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξαν στο τραπέζι ολόκληρη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και πιο... ευαίσθητα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος από τους δύο ηγέτες. Τσίπρας και Ερντογάν θέλησαν να στείλουν τα μηνύματά τους, με τον Τούρκο Πρόεδρο να επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα των "οκτώ" Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας απλο τη μεριά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό, ενώ ως... ρελάνς στα αιτήματα Ερντογάν έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κων/πολη.

Οι δύο ηγέτες άνοιξαν τα χαρτιά τους και παρότι το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό, έγινε μία αναγνωριστική συνάντηση που πιθανότατα θα έχει μέλλον.

Άλλωστε, οι συνομιλίες για το Κυπριακό μόλις ξανάρχισαν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία το επόμενο διάστημα.

Να σημειώσουμε τέλος πως υπήρχε και θετική ατζέντα που αφορο'υσε στον οικονομικό τομέα, καθώς υπάρχει κοινή επιθυμία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, που πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι.

Επιπλέον, συζητήθηκε και η συνεργασία στον τουρισμό και η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.