ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Κορσική ο Μητσοτάκης-Τι περιμένει η Ελλάδα από τον Μακρόν

08:00 - 10 Σεπ 2020 | Πολιτική
Στην Κορσική ο Μητσοτάκης-Τι περιμένει η Ελλάδα από τον Μακρόν
Ως μία εξαιρετική ευκαιρία για μία διεθνή εμφάνιση που θα στείλει ηχηρά μηνύματα βλέπει η ελληνική κυβέρνηση τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη (10/9), το απόγευμα, στην Κορσική.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος της Ελλάδας στην κρίση της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που η ελληνική πλευρά αναμένει να πιστοποιηθεί την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών του Νότου (MED7).

Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα, θα συνομιλήσουν για θέματα του ενδιαφέροντός τους και ασφαλώς για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος ελπίζουν ασφαλώς πως θα υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση, στην οποία οι χώρες του Νότου, θα καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα και θα συντάσονται με τις ελληνικές θέσεις, ακόμη και με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Εξοπλιστικά και αμυντική συμμαχία

Πριν από τη Σύνοδο των MED7, όμως, θα έχει γίνει η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη, στην οποία η Ελλάδα έχει ποντάρει πολύ επικοινωνιακά και δικαίως, καθώς κανείς άλλος ηγέτης δεν έχει πάρει τόσο ξεκάθαρη θέση ενάντια στην Τουρκία, όσο ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ένα τέτοιο ηχηρό μήνυμα περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, ελπίζοντας πως η Γαλλία θα υπογραμμίσει ότι συντάσσεται με την Ελλάδα, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα, παρέχοντας μάλιστα και στρατιωτική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Ελλάδα, Γαλλία, αλλά και Κύπρος έχουν εδώ και καιρό συμφωνήσει για μία αμυντική συμμαχία, που θα προασπίσει τα συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό την τουρκική απειλή, η Ελλάδα ως γνωστόν προωθεί την αμυντική της ενίσχυση και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στόχος είναι να ανακοινωθεί και μία συμφωνία για τα εξοπλιστικά που προετοιμάζεται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την Αθήνα, η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, ενώ στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο θα αποτελέσει μία σαφή κίνηση κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

ΕΕ και ΝΑΤΟ

Παράλληλα, συνεχίζονται βέβαια οι διεθνείς επαφές με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, με την Ελλάδα να κινείται στη γραμμή πως είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά μόνο στην περίπτωση που αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό τόνισε η ελληνική πλευρά την Τετάρτη στο ΝΑΤΟ, αυτό έχει διαμηνύσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση και σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών για εκτόνωση της έντασης.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για πολυμερή διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, για την οποία βέβαια η Ελλάδα έχει σοβαρές επιφυλάξεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χώρα μας διαμηνύει πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα πρέπει να συνδυαστεί με αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Για διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού, κάνει λόγο άλλωστε ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να επικοινωνήσει στο διεθνές ακροατήριο τη διένεξη με την Τουρκία και να αποκρούσει τις κατηγορίες της Άγκυρας πως δήθεν η Ελλάδα είναι αυτή που αποφεύγει να διαπραγματευθεί.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:19 - 10 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.