ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση δυσπιστίας: Τριήμερο με σκληρό ροκ και δύο ηχηρές παραιτήσεις

08:47 - 29 Μαρ 2024 | Πολιτική
Πρόταση δυσπιστίας: Τριήμερο με σκληρό ροκ και δύο ηχηρές παραιτήσεις
Ιδιαίτερη ουσία ή περισσότερο "φως" στην υπόθεση των Τεμπών δεν προέκυψε από τη διαδικασία στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, ωστόσο, υπήρξαν τοποθετήσεις που συζητήθηκαν αλλά και δύο παράπλευρες απώλειες για την κυβέρνηση που προκάλεσαν αίσθηση.

Η κυβέρνηση προφανώς και δεν έπεσε, ούτε είχε διαρροές στην ψηφοφορία, ωστόσο, απέκτησε κάποιες πληγές που ενδεχομένως να την πονέσουν.

Μιλάμε φυσικά για την παραίτηση δύο βασικών υπουργών που είχαν έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ήταν στο στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πριν φτάσουμε βέβαια στις παραιτήσεις αυτές είχαν προηγηθεί τρεις ημέρες σκληρής πολιτική κόντρας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει βαριές κατηγορίες και την κυβέρνηση να... αμύνεται με "πρώτα βιολιά" τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ξεχώρισε επίσης η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή, στην οποία υπήρξαν και χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών υπερασπίστηκε τον εαυτό του και παράλληλα τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο που δείχνει ότι δεν θέλει να βρεθεί στο ρόλο του "εξιλαστήριου θύματος". Μίλησε στον πρώτο πληθυντικό και ουσιαστικά είπε πως αν κάποιος κατηγορεί τον ίδιο, κατηγορεί και τον Μητσοτάκη αλλά και ολόκληρη τη ΝΔ.

Στην κορύφωση των εργασιών στη Βουλή μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά η είδηση που επισκίασε τις ομιλίες ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα της συζήτησης στη Βουλή, δύο ξαφνικές παραιτήσεις προκάλεσαν αίσθηση. Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν το απόγευμα της Πέμπτης (28/3) στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται προφανώς με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, εκδότη του Βήματος, της εφημερίδας δηλαδή που έκανε την αποκάλυψη για την αλλοίωση των συνομιλιών μετά την τραγωδία των Τεμπών και έφερε τελικά την πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, σημειώνουν χαρακτηριστικά πως η παραίτησή τους ήλθε μετά από συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση, η οποία έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.

«Διαπλοκή και ποτάρες»

Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη είδηση σχολιάστηκε αιχμηρά από την αντιπολίτευση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τη συνάντηση των συνεργατών του με τον εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Κατηγορείτε εμένα για διαπλοκή; Ποια συμφέροντα καταγγέλλετε; Αυτά που το πρωί της Κυριακής λέγατε ότι θέλουν να σας ρίξουν και το βράδυ πίνανε ποτάρες με τους πιο στενούς σας συνεργάτες;» σχολίασε αιχμηρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Διαβαζω ότι καπνίζανε πίπες ο Μπρατάκος με τον Παπασταύρου. Ή μήπως τους στείλατε να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα συμφέροντα;» συνέχισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας στο ίδιο ύφος τις παραιτήσεις Μπρατάκου - Παπασταύρου από την κυβέρνηση.

Τις παραιτήσεις των δύο συνεργατών του πρωθυπουργού σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι αναγκαστικές «παραιτήσεις» των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βουτηχτεί. Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου. Καλή τύχη στους επόμενους...». 

«Οι παραιτήσεις αυτές δε μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι σαρξ εκ της σαρκός των ελίτ που από την πρώτη μέρα της προεδρίας του έχουν υψώσει τείχος προστασίας. Ούτε μπορούν να κρύψουν αυτό που όλη η κοινωνία πλέον έχει καταλάβει. Τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών», ανάφερε για το θέμα η Νέα Αριστερά, καταλήγοντας πως: «Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο αρχιερέας της συγκάλυψης, του ψεύδους και της παραπληροφόρησης».

Συνεπώς, η πρόταση δυσπιστίας δεν έφερε κάποια ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, αλλά η παραίτηση δύο υπουργών από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, μάλλον την κρίνουν επιτυχημένη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 29 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.