ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φώλιας: ΑΠΕ και βιοκαύσιμα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια

19:37 - 17 Δεκ 2007 | Πολιτική
Τους άξονες της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια, που αφορούν τη χρήση των ΑΠΕ στο 20% της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης, τη χρήση των βιοκαυσίμων στο 10% της Ευρωπαϊκής πετρελαϊκής κατανάλωσης για μεταφορές, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως και 20%, ως το 2020, επανέλαβε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, στην 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για την Ενέργεια.

Η 5η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη για την Ενέργεια πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στη Λεμεσό της Κύπρου.

Παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Αντώνη Μιχαηλίδη, του Υπουργού Οικονομίας και Καινοτομίας της Πορτογαλίας, που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., κ. Manuel Pinho και του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ενέργειας κ. Andris Piebalgs, o κ. Φώλιας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Σε μια εποχή που η ενέργεια αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, στόχος της 5ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης είναι να ενισχυθεί η Ευρωμεσογειακή Ενεργειακή Συνεργασία και να συμφωνηθεί το Σχέδιο Δράσης 2007-2013.

 

Τα ζητούμενα είναι:

-Η μεταρρύθμιση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας της ενέργειας των Μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε.

-Η εναρμόνιση των εθνικών ενεργειακών πολιτικών με την Ευρωπαϊκή και η σύγκλιση των ενεργειακών αγορών.

-Η διεύρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης.

 

Οι ενεργειακές διεθνείς διασυνδέσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και δημιουργούν συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές, ιδιαίτερα, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κεντρική πολιτική επιλογή είναι η οικονομική ανάπτυξη με απτά οφέλη για όλη την κοινωνία.

Στις 18 Νοεμβρίου 2007, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν την έναρξη της λειτουργίας του Ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που κατασκευάστηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αντίστοιχος Ελληνο-ιταλικός αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Στις 15 Μαρτίου 2007, πραγματοποιήθηκε η ιστορική τριμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και τις καταναλώτριες χώρες.

Σημαντική πτυχή της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, αξιοποιούμε ενεργειακές τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως είναι οι ΑΠΕ, μεγιστοποιούμε την ενεργειακή απόδοση και προωθούμε καλύτερους τρόπους διαχείρισης της ενεργειακής ζήτησης.

 

Προσαρμόζουμε το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας στη νέα Ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, η οποία  προωθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ώστε μέχρι το 2020:

-η χρήση των ΑΠΕ να φτάσει το 20% της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης,

-η χρήση των βιοκαυσίμων να φτάσει το 10% της Ευρωπαϊκής πετρελαϊκής κατανάλωσης για μεταφορές και

-οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν ως και 20%.

Η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική Πολιτική για τις Ενεργειακές Τεχνολογίες συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες και τη σύγχρονη οικονομία με την παραδοσιακή βιομηχανία και αναπτυξιακή πολιτική με στόχο:

-τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά,

-την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού,

-την προώθηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον,

-την ανταγωνιστική οικονομία,

-την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών,

με τελικούς αποδέκτες των οφελών της πολιτικής αυτής όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Κατά το πέρας της 5ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Προεδρία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Υπουργούς Ενέργειας των Ευρωμεσογειακών κρατών το «Σχέδιο Δράσης Προτεραιοτήτων της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Συνεργασίας 2008-2013», που προωθεί:

  1. Την καλύτερη εναρμόνιση των ενεργειακών αγορών και νομοθεσιών και τη σύγκλιση των ενεργειακών αγορών της Ευρωμεσογείου.
  2. Την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα.
  3. Την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινού ενδιαφέροντος σε καίρια θέματα όπως είναι η διεύρυνση των υποδομών, η χρηματοδότηση επενδύσεων και η έρευνα & τεχνολογία.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.