ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δοσοληψίες μεταξύ Siemens και πολιτικών καταγγέλλει η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου

20:52 - 02 Ιουν 2008 | Πολιτική
Πολιτικές διαστάσεις αποκτά η δικαστική εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Siemens με την πρώην γραμματέα του επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα Μιχ. Χριστοφοράκου να καταθέτει συμπληρωματικά στον εισαγγελέα ότι από τα ταμεία της εταιρείας δίδονταν «δωρεές» σε πολιτικό κόμμα και πολιτικό πρόσωπο. Η συγκεκριμένη μάρτυρας «έδωσε» εξηγήσεις για τα ευρήματα του επιφορτισμένου με την έρευνα για την υπόθεση της Siemens, εισαγγελέα Π. Αθανασίου,ο οποίος πραγματοποίησε και αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας, κατάσχοντας αρκετά παραστατικά από το λογιστήριο.

«Εγώ έπαιρνα προφορική εντολή από τον Χριστοφοράκο την οποίαπροωθούσα γραπτά στα αντίστοιχα τμήματα της Siemens προς εκτέλεση. Αρκετές φορές, προκειμένου να διεκπεραιώσωτην εντολή του, ερχόμουν σε επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους- λίγες φορές γινόταν αυτό- και τις περισσότερεςμε πρόσωπα του στενού τουςπεριβάλλοντος, δηλαδή με συζύγους ή με το προσωπικό ασφαλείας τους» κατέθεσε,  σύμφωνα με πληροφορίες. Όμως, δεν κατονόμασε τα πρόσωπα αυτά,ενώ δεν επιβεβαίωσε ότι το καλοκαίρι του2006 έλαβε εντολή από τον Χριστοφοράκο για την πληρωμή και την κάλυψη εξόδων κοινωνικής εκδήλωσης.

Ανέφερε δε,ότι προσκόμισε όλα τα στοιχεία στην εταιρεία Debevoise- Plimpton που διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο, λέγοντας ότι «τα εν λόγω έγγραφα αφορούσαν δωρεές οικοσκευών, τηλεφωνικών κέντρων, χορηγίες σε πολιτικό κόμμα κτλ». Είπε ακόμη ότι στον φάκελο που παρέδωσε περιλαμβάνονται, αντίγραφο επιταγής που δόθηκε σε κόμμα καθώς και τα στοιχεία των προσώπων («στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα») στα οποία κατευθύνθηκαν οι «δωρεές».

Η πρώην γραμματέας υποστήριξεότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της εταιρείας της για να βοηθήσει τις έρευνες,αλλά και«για να ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμιξη στην υπόθεση του σκανδάλου». Από την πλευρά του ο διευθυντής λογιστηρίου της Siemens Ελλάδοςο οποίος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στονκ. Αθανασίου,εξηγώντας τους λόγους ένταξής του στο πρόγραμμα αμνηστίας της εταιρείας ανέφερε ότι το έκανε γιατί δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια από τα παραστατικά που έχει υπογράψει, λόγω της θέσης του, ήταν ύποπτα ή όχι. « Όταν μιλάω για παροχές» , τόνισε «αναφέρομαι σε μικρά δώρα για τις ονομαστικές τους εορτές, για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κτλ».

Παράλληλα ο μάρτυρας παρέδωσε στον εισαγγελέα παραστατικά από καταστάσεις δωρεών, τιμολόγια του ξενοδοχείου ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ, παραστατικά εξόδωντηςγενικής διεύθυνσης της χρονικής περιόδου Ιουλίου- Αυγούστου2006, μέρος των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών των εταιρειών Silvi AG Ltd και Byurakh ltd καθώς και ορισμένες από τις εντολές πληρωμής που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες .

Χθες κατέθεσε υπόμνημα ο πρώην πρόεδρος της Siemens στην Ελλάδα Πόλκερ Γιουνγκ, ενώ τις επόμενες ημέρες ίσως κληθεί σε συμπληρωματική κατάθεση ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Παράλληλα, ξεκινά νέα προκαταρκτική εξέταση, που θα ανατεθεί σε άλλον εισαγγελέα και αφορά σε συμβάσεις που είχε υπογράψει η Siemens με «αμφίβολης υπόστασης αρμενικές εταιρείες» το χρονικό διάστημα Ιουλίου- Δεκεμβρίου2006.

Γ. Γερακάρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.