ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι του ΣτΕ στην κατεδάφιση των νεοκλασικών στη Διον. Αρεοπαγίτου

18:15 - 04 Ιουν 2008 | Πολιτική
Όχι στην κατεδάφισητων νεοκλασικών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το είπαν, κατά τρόπο, κατηγορηματικό, οι εισηγητές Σύμβουλοι Επικρατείας στη σημερινή , μακρά και έντονη, συζήτησηστο Ε’Τμήμα του ακυρωτικού δικαστηρίου (πρόεδρος ο κ. Κ. Μενουδακος αντιπρόεδρος του ΣτΕ).

Ειδικότερα:

Ούτε να κατεδαφιστούν, ούτε να απαλλοτριωθούν, πρότεινανο κ.Ιω. Μαντζουράνης και η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου,τα δύο νεοκλασικάκτίρια, (το ένα, πουέχει κατασκευαστείτο 1930, ανήκει στον μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου).

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Αύγουστοείχε αποφασίσει την απαλλοτρίωσή τουςκαι στη συνέχεια την κατεδάφισήτους, με το σκεπτικό ότι «προκαλούν φράγμα προς την ελεύθερηθέαση και οπτική επαφή ανάμεσάστο νέο Μουσείο και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, καθώς και στα μνημεία της Νότιας Κλιτύος».Οι Σύμβουλοι Επικρατείαςτονίζουν ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού,ως πλημμελώς αιτιολογημένη,γιατί«δεν διασφαλίζεται η διαχρονική προστασία της αρχαίας κληρονομιάς μας» . Και προσθέτουν, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής:

- Το Σύνταγμα καθιερώνει αυξημένη προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος δηλαδή των μνημείωνκαι των λοιπών πολιτιστικών αγαθών, που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητακαι συνθέτουν την εν γένειπολιτιστική κληρονομικά της χώρας, λόγω της ιστορικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής σημασίας του.

- Στην υπουργική απόφαση, δεν γίνεται καμία περιγραφή των εργασιών ούτε τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεών τους σε παρακείμενες αρχαιότητεςή νεώτερα μνημεία.

- Ο στόχος της οπτικής επαφής του Μουσείου- Ακρόποληςκαι προσβολής ως αδιάσπαστης ενότηταςτων αρχαιοτήτωνΝότιας Κλιτύος  Ακροπόλεωςκαι αρχαιοτήτωνπου αποκαλύφθηκανστο χώρο του μουσείου, «δεν συνιστούν προστασία άλλου μνημείου»ενώ το ίδιοτο μουσείο δεν μπορεί να εξομοιωθεί με μνημείο. ’λλωστε, φαίνεται ότι υπάρχει οπτική επαφή του μουσείου με την Ακρόπολη, απλώς αυτή δεν είναι πλήρης από όλους τους χώρους του.

- Ο στόχος τηςκαλύτερης οπτικής επαφής δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογεί την καταστροφή κτισμάτων χαρακτηρισμένων ως μνημείων.

- Όμως και από τις ίδιες τις πράξεις και τα λοιπά στοιχεία   του φακέλου προκύπτει ότι τα έργο αποσκοπεί και αυτό στην προστασία, την προαγωγήκαι την ανάδειξη αγαθών του πολιτισμού.

- Το οικιστικό αυτό σύνολο αρχιτεκτονημάτων του 20ου αιώνα, όπως αναφέρεταικαι από τα μέλη του Συμβουλίου, συνυπάρχει αρμονικά με τις αρχαιότητες της νότιας Κλιτύος και την Ακρόπολη. Η συνύπαρξη στοιχείων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς(πολύτιμο για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμηςτων πόλεων χάριν των επόμενων γενεών) με τον Ιερό βράχο της Ακρόποληςαποτελεί εκπλήρωση της βασικής αρχήςτου αρχαιολογικού νόμουγια την ανάδειξητης διαχρονικής διάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάςκαι την ισότιμη αντιμετώπιση αρχαίων και νεώτερων μνημείων.

Γ. Γερακάρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.