ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακαλούνται οι υπουργικές αποφάσεις για τη μονή Βατοπαιδίου

16:26 - 03 Οκτ 2008 | Πολιτική
Στην ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις για αναγνώριση της κυριότητας των εκτάσεων στη μονή Βατοπαιδίου όσο και των πρωτοκόλλων παράδοσης προχωρά η κυβέρνηση.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή με αφορμή επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ.Αλαβάνος, έκανε λόγο για «συστηματικό, διαχρονικό διακομματικό σκάνδαλο» και επανέλαβε τη πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με διευρυμένο ορίζοντα.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία ανακαλούνται και έχουν αναδρομική ισχύ όλες οι υπουργικές αποφάσεις που έκαναν δεκτές τις γνωμοδοτήσεις αναγνώρισης της κυριότητας εκτάσεων στη μονή Βατοπαιδίου, καθώς και όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης των εκτάσεων στη Μονή.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι δόθηκε εντολή να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη Μονή Τοπλού και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό δημόσιο θα παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, στις 11 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, όπου θα συζητηθεί η αγωγή του δήμου Τριγλίας και κατοίκων κατά της Μονής Βατοπαιδίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεύθυνη στάση. Ασκησε κριτική στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, τον οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους μη στέλνοντας το σχετικό φάκελο στη Βουλή.

«Υπάρχουν οι θεατρίνοι, αλλά μπορούν να δράσουν όταν συναντούν ομοθεατρίνους τους, που γίνονται ομοτράπεζοί τους, ομόκλινοί τους, όπως έλεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου στην εκτελεστική εξουσία. Ήρθε η ώρα και φαίνεται το καταλαβαίνει και ο ο πρωθυπουργός. Απλώς κοιτάζει προς τα πού θα φύγει. Αριστερά ή δεξιά» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και οικονομικών έχει ως εξής:

«Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη Μονή Βατοπαιδίου και το οποίο έχει τη ρίζατου στα έτη 1999 - 2003, η Κυβέρνηση κινείται με όρους ευθύνης και πλήρους διαφάνειας και όχι με ενέργειες εύκολου εντυπωσιασμού και μετάθεσης ευθυνών, όπως επιχειρεί να πράξει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, προτείνοντας απρόσφορες και ατελείς νομοθετικές ρυθμίσεις.

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση προχώρησε στις εξής ενέργειες:

Πρώτον: Ανέστειλε όλες τις σχετικές διοικητικές διαδικασίες.

Δεύτερον: Ανέπεμψε τις επίμαχες γνωμοδοτήσεις στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων προς επανεξέταση από μηδενική βάση.

Τρίτον: Έδωσε εντολές σε όλες τις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να διευκολύνουν το έργο της δικαιοσύνης παρέχοντας στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν στην έρευνά του.

Κατόπιν αυτών, και αφού προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη του ιδιαιτέρως σύνθετου αυτού νομικού θέματος, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανάκληση για λόγους δημοσίου συμφέροντος - στο πλαίσιο των αρχών που έχει καθιερώσει διαχρονικά και η νομολογία ιδίως του Συμβουλίου της Επικρατείας - των επίμαχων τριών υπουργικών αποφάσεων των ετών 1999, 2002 και 2003, με τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δέχθηκε ότι δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας, των νησίδων της και των παραλίμνιων και παρόχθιων εκτάσεων, με την αιτιολογία ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στη Μονή Βατοπαιδίου. Με την ίδια απόφαση ανακλήθηκαν επίσης τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 2002 και 2003, με τα οποία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων.

Η ανάκληση των ως άνω διοικητικών πράξεων από τότε που εκδόθηκαν στερεί από το νομικό τους θεμέλιο τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, που έγιναν από το 2004, καθώς και τις μεταβιβάσεις της Μονής σε τρίτους, και τις καθιστά άκυρες. Με την διαδικασία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επανακτά την κυριότητα των μεταβιβασθέντων στη Μονή Βατοπαιδίου ακινήτων του. Είναι αυτονόητο ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει, όπου χρειάζεται, την απόδοση από τη Μονή και από κάθε τρίτο των ακινήτων τόσο της Λίμνης Βιστωνίδας, των νησίδων και των παραλιμνίων ή παρόχθιων εκτάσεων όσο και εκείνων που ανταλλάχθηκαν με αυτά με την άσκηση  σχετικών αγωγών ενώπιον των Δικαστηρίων ή και την έκδοση συναφών διοικητικών πράξεων.

Επισημαίνεται ότι φερόμενα δικαιώματα κυριότητας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου αναγνωρίσθηκαν από το Ελλην

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.