ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η Σουηδία καταργεί τα μετρητά;

12:59 - 13 Νοε 2014 | Trends
Γιατί η Σουηδία καταργεί τα μετρητά;
Με τέσσερις στις πέντε συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα, όπως αναφέρει η έκθεση της Σουηδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου, η Σουηδία ενδέχεται να είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα καταργήσει τα μετρητά!

"Η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό" τονίζει ο Νίκλας Αρβιντσον βοηθός, καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας. Βάσει στοιχειών έρευνας που πραγματοποίησε με την ομάδα του, οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάθε χρόνο, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών όπως το Swish δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών, χωρίς να έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν ATM. Φυσικά τα περισσότερα καταστήματα δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Σημειώνεται πως, στη χώρα διεξάγεται εδώ και χρόνια καμπάνια για την πλήρη κατάργηση των μετρητών, με αφορμή την πρωτοβουλία του πρώην τραγουδιστή των ΑΒΒΑ, Μπγιορν Ουλβάους,  μετά την άγρια ληστεία σε βάρος του γιου του. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, τα μετρητά ήταν η κύρια αιτία της εγκληματικότητας, ενώ «όλη η μαύρη οικονομία βασίζεται σ' αυτά». 

3424955 2048 1152 

Τα μετρητά έχουν ήδη απαγορευτεί στις αγορές εισιτηριών στα λεωφορεία και πέντε από τις έξι τράπεζες τις χώρες έχουν περιορίσει δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά, ενώ ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία τους.

7e9a25bc-0415-4d82-8180-1d91a2ab4fc5-620x372

Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη και οι άστεγοι πωλητές του περιοδικού του δρόμου (αντίστοιχο με την ελληνική "Σχεδία"), Situation Stockholm, έχουν εφοδιαστεί με ειδικά μηχανήματα ώστε να δέχονται πιστωτικές, αφού οι πωλήσεις τους έπεσαν κατακόρυφα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι περαστικοί δεν είχαν πάνω τους μετρητά. "Δεν ξέραμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος, πιθανόν οι περισσότεροι να ήταν καχύποπτοι και να μην ήθελαν να δώσουν στοιχεία της κάρτας τους σε αστέγους", δηλώνει η Πία Στολτ, διευθύντρια του περιοδικού, ενώ σημειώνει πως: "Τα αποτελέσματα τελικά ήταν σπουδαία - οι πωλήσεις μας αυξήθηκαν κατά 59%»".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 13 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.