• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ανάφη στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη

13:46 - 09 Ιουλ 2015 | Trends
Το ερχόμενο σαββατοκύριακο είναι η πανηγυρική έναρξη της μεγάλης έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Phenomenon» στην Ανάφη.

Oι συλλέκτες Ιορδάνης Κερενίδης και Piergiorgio Pepe που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι επέλεξαν το πανέμορφο νησί για να πραγματοποιήσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Phenomenon», που στο φόντο της κρίσης αποκτά κι ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο στήριξης της πορείας της χώρας.

Οι επτά καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο project -Kostas Bassanos, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Detanico/Lain, Haris Epaminonda, Nina Papaconstantinou- θα δημιουργήσουν in situ έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία θα εκτεθούν σε διάφορα σημεία του νησιού από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου.

«Με τους περισσότερους από αυτούς έχουμε μία προσωπική σχέση και γνωρίζουμε τόσο τους ίδιους όσο και το έργο τους εδώ και καιρό. Πρόκειται για καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, στο MOMA στη Νέα Υόρκη, στην Tate στο Λονδίνο, στη Μπιενάλε στη Βενετία, στο ΕΜΣΤ στην Αθήνα, αλλά έχουν διατηρήσει τη δική τους φωνή και παραμένουν ανοιχτοί σε προτάσεις πέρα από το συνηθισμένο, με τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αυτές εμπεριέχουν. Υπερασπίζονται μια τέχνη εννοιολογική, αυστηρή στη φόρμα της αλλά γεναιόδωρη και ανοιχτή σε όλους. Όταν τους μιλήσαμε για το πρόγραμμα, η θετική απάντηση ήταν άμεση» αναφέρουν.

Η ιδέα για την επιλογή της Ανάφης ήρθε πέρσι κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους στο νησί. «Έγινε φανερό ότι σε έναν τέτοιο χώρο, στην άκρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, και σε έναν τέτοιο χρόνο, όπου η κοινωνικοπολιτική κατάσταση είναι τουλάχιστον δύσκολη, η τέχνη μπορεί να δώσει φωνή στην περιφέρεια, να κάνει ορατό αυτό που περνά σχεδόν απαρατήρητο» επισημαίνουν.

«Το θέμα της έκθεσης είναι ακριβώς αυτό το πέρασμα μεταξύ ορατού και αόρατου, φωτός και σκοταδιού, περιφέρειας και επίκεντρου».

Οι τοπικοί φορείς του νησιού στο άκουσμα της ιδέας αντέδρασαν θετικά. «Για εμάς ήταν εμφανές ότι αν διοργανώναμε κάτι στην Ανάφη θα ήταν μόνο μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού».

«Δεν μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουμε απλά το νησί σαν ντεκόρ, αλλά να δημιουργήσουμε ένα θεσμό για όλους, για τους ειδικούς σύγχρονης τέχνης και για τους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή με αυτή για πρώτη φορά. Η τέχνη είναι για όλους, γιατί ο καθένας μπορεί να δει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και η τέχνη απλά προσφέρει αυτή τη δυνατότητα».

Τα περισσότερα έργα θα δημιουργηθούν ειδικά για την έκθεση, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, και θα είναι επί το πλείστον εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με video, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.

Φιλοδοξία των δύο συλλεκτών είναι το "Phenomenon" να πραγματοποιείται στο νησί ανά δύο χρόνια.

«Ως συλλέκτες βλέπουμε το ρόλο μας όχι ως αγοραστές αλλά πολύ περισσότερο στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την υποστήριξη των καλλιτεχνών και του έργου τους».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, παραστάσεις, περίπατοι καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Πρόγραμμα φιλοξενίας: 6 - 10 Ιουλίου

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα παράγουν in situ έργα, που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα διοργανώσουν μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, περιπάτους, και άλλες δραστηριότητες.

Έκθεση: 11 - 19 Ιουλίου

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ για τους καλλιτέχνες να προτείνουν και να παράγουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος. Για την πρώτη έκδοση, η έκθεση διερευνά τις έννοιες του ορατού και αόρατου και το πέρασμα από το ένα στο άλλο.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman