ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

10 αδικίες του κοινωνικού μερίσματος

14:45 - 05 Δεκ 2017 | Trends
10 αδικίες του κοινωνικού μερίσματος
Την ώρα που «τρέχουν» οι καταθέσεις αιτήσεων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, αποκαλύπτονται οι αδικίες στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την έγκριση των αιτήσεων, όσων φαινομενικά πληρούν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός μποναμάς, που δίδεται για δεύτερη συνεχή χρονιά «σκοντάφτει» σε θέματα όπως τα τεκμήρια, οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί, τα λάθος στοιχεία, οι φιλοξενούμενοι κάθε νοικοκυριού, αλλά και το ίδιο το μέρισμα που είχε μοιραστεί το 2016.

Παρότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών περίμενε να λάβει μέρος του μερίσματος, που υπολογίζεται πως θα δοθεί σε 1.280.000 νοικοκυριά (κυμαινόμενο από 250 έως 1.350 ευρώ), είδε τελικώς τις αιτήσεις του να απορρίπτονται κυρίως λόγω των παρακάτω 10 αδικιών.

Το τεκμαρτό εισόδημα

Η πρώτη αυτή αδικία αφορά φορολογουμένους που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, αλλά έχουν υψηλότερο τεκμαρτό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 4 στους 10 φορολογουμένους στα χρόνια της κρίσης έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά τα τεκμαρτά είναι υψηλότερα, άρα χάνουν το μέρισμα.

Κοινοί λογαριασμοί

Ακόμη μία κατηγορία φορολογουμένων που αδικούνται είναι όσοι είναι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών. Παραδείγματος χάριν παιδιά που έχουν γίνει συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς των ηλικιωμένων γονιών τους χάνουν το μέρισμα καθώς, παρότι μπορεί οι δικοί του λογαριασμοί να είναι μηδενικοί, ο κοινός τους στερεί τον μποναμά.

Οι φιλοξενούμενοι

Είναι ο παράγοντας που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα από την ώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, κυρίως όσον αφορά τις περιπτώσεις ατόμων που είχαν δηλωθεί φιλοξενούμενοι σε κάποιον θανόντα, τα πρόβλημα συνεχίζονται. Όσοι έχουν δηλωθεί φιλοξενούμενοι στην φορολογική δήλωση του 2016 δεν μπορούν να κάνουν την αίτηση, ακόμη και αν ακόμη και εάν μετακόμισαν σε δικό τους σπίτι στο ενδιάμεσο.

Νοικοκυριά χάνουν το μέρισμα λόγω φιλοξενούμενων

Δεν χάνει μόνο ο φιλοξενούμενος το μέρισμα όμως, ισχύει και το αντίθετο σενάριο, να χάσει ένα νοικοκυριό το βοήθημα λόγω της φιλοξενίας. Τα εισοδήματα όλων των μελών του νοικοκυριού αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα του 2016 και αποτελούν αιτία να απορριφθεί η αίτηση του νοικοκυριού. Ακόμη και στην περίπτωση που το ποσό δεν υπερβαίνει το όριο όμως, το νοικοκυριό χρειάζεται την συναίνεση του φιλοξενουμένου για να εγκριθεί η αίτηση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο penna.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.