ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικραίνουν τα γεύματα στα νοσοκομεία

16:51 - 06 Ιουλ 2015 | ΥΓΕΙΑ
Μικραίνουν τα γεύματα στα νοσοκομεία
Σκέψεις για περιορισμό της ποικιλίας των τροφών που περιλαμβάνονται στα γεύματα των ασθενών των νοσοκομείων επεξεργάζονται οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην τροφοδοσία, που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει επηρεάσει τα νοσοκομεία καθώς οι προμηθευτές ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν δικά τους μαγειρεία, καθώς διατηρούν απόθεμα (στοκ) προϊόντων (κυρίως ξηρού φορτίου, όπως όσπρια ή μακαρόνια) για ένα μήνα και πλέον. Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει για τα νοσοκομεία που τροφοδοτούνται σε καθημερινή βάση από εταιρείες catering, όπως ισχύει για το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και ορισμένα δημόσια νοσκομεία. 

Παράγοντας που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω τονίζοντας ότι και στο δικό του κλάδο ήδη μία μία οι ιδιωτικές κλινικές αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω το κόστος του διαιτολογίου των ασθενών της. Σύμφωνα με τον ίδιο πηγή ένα αξιοπρεπές γεύμα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο κοστίζει περί τα 4-5 ευρώ (για παράδειγμα το μεσημεριανό φαγητό περιλαμβάνει το κυρίως πιάτο, την σαλάτα, το φρούτο και το γλυκό και ζυγίζει συνολικά περί τα 250 γρ), ενώ ο ασθενής σιτίζεται με τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Το πιο φθηνό είναι το πρωϊνό γεύμα, το οποίο εκτός από το ρόφημα περιλαμβάνει φρυγανιά με μέλι ή μαρμελάδα, καθώς και ένα κομμάτι κέικ ή αυγό. Το κόστος αυτού του γεύματος είναι περί τα 3 ευρώ και αυξάνεται στις κλινικές (δημόσιες) που απευθύνονται σε βαριές παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ημερήσιο κόστος σίτισης ενός ασθενή σε δημόσιο νοσοκομείο κυμαίνεται από 12-15 ευρώ, ενώ αυξάνει κατά 2-3 ευρώ σε ιδιωτική κλινική. 
Εξαιτίας όμως της ανύπαρκτης ρευστότητας, λέει η πηγή μας, δεν υπάρχουν εναλλακτικές παρά να προχωρήσει κάποιος σε μείωση της αξίας των γευμάτων, είτε αφαιρώντας για παράδειγμα την σαλάτα ή το φρούτο, είτε αντικαθιστώντας το κρέας με χαμηλότερου κόστους προϊόντα όπως όσπρια ή μακαρόνια. Τακτική που μπορεί να περικόψει το ημερήσιο κόστος σίτισης έως και 5 ευρώ, κατεβάζοντάς το στα 7 ευρώ (συνολικά για μία ημέρα). 
 
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 07 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.