ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιμότητες και συγχύσεις δημιουργούν προβλήματα στις πολιτικές πρόληψης και εμβολιασμών

10:35 - 20 Φεβ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Σκοπιμότητες και συγχύσεις δημιουργούν προβλήματα στις πολιτικές πρόληψης και εμβολιασμών
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β καταγράφηκε στη Λάρισα. Εκεί νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας μαθητής της Α' τάξης Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων. Το παιδί νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, σε καταστολή αλλά σε σταθερή κατάσταση.
Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο περίπου (Απρίλιος 2016) στα Ιωάννινα είχαν παρουσιαστεί 3 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης σε νέους ηλικίας 20 - 25 ετών.
Στο μεταξύ συνεδριάζει σήμερα στο υπουργείο Υγείας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ένα από τα ερωτήματα που εκκρεμούν να είναι η ενδεχόμενη ένταξη του εμβολίου ή μη του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β.
Εν όψει ωστόσο της δημοσιοποίησης του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών για το τρέχον έτος, που αποτελεί «εκ των ων ουκ άνευ» για τη χάραξη μιας συγκροτημένης πολιτικής πρωτοβάθμιας υγείας, η ανάδειξη σεναρίων γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με το εμβόλιο για το μηνιγγίτιδα Β δημιουργούν έντονα φαινόμενα σύγχυσης. Προβλήματα τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά για τη λήψη μιας απόφασης προς όφελος των ασθενών αλλά και της οικονομίας για το κράτος, καθώς το κόστος πρόληψης είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος θεραπείας. Έτσι, η πρόληψη γίνεται θύμα παρανοήσεων και υπερβολών που σχετίζονται με παλαιά σκάνδαλα, τα οποία καταλήγουν ως το άλλοθι για μη λήψη αποφάσεων. Προφανώς το πρόβλημα τροφοδοτείται γιατί συμφέροντα προσπαθούν να  εντείνουν συγχύσεις γύρω από ένα θέμα δημόσιας.
Είναι γεγονός ότι δύο τουλάχιστον εταιρίες έχουν προϊόντα εμβολίων για τη νόσο, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι εκεί. Το όλο πρόβλημα, όμως, έχει να κάνει με τη νόσο που μπορεί να ελέγχεται ακόμη στην Ελλάδα αλλά παραμένει απειλή ειδικά για τα παιδιά. Στο φόντο αυτό η ανάδειξη σκοπιμοτήτων είναι η μία όψη που όμως δε διαφωτίζει τους πολίτες καθώς αποκρύπτεται έτσι η σημασίας της πρόληψης. Άλλωστε με το να είναι δύο εταιρίες με σκευάσματα ο αποκλεισμός τη μίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την άλλη.
Σύμφωνα, πάντως, με τα επιδημιολογικά δεδομένα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας 2004-2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το  80% των περιστατικών μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα οφείλονται στην οροομάδα B. Καταγράφονται δε  σταθερά 50-60 κρούσματα ετησίως.
Ειδικά έχει ενδιαφέρον ότι το 23% των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β το 2015 αφορούσε παιδιά 0-4 ετών σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας - Απολογισμός Έργου 2015, ΕΣΔΥ.
Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β το 2017 εμφανίστηκε στη Μυτιλήνη, σε παιδί 4,5 ετών. Την περίοδο των Χριστουγέννων είχε διαγνωστεί με μηνιγγίτιδα Β ένα βρέφος δέκα μηνών από τον Πειραιά.
Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας εμφανίζονται σε τοπικές κοινωνίες: Εφτά κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Κρήτη την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, δύο μοιραία κρούσματα σε βρέφη στο Ζεφύρι, ένα πρόσφατο περιστατικό ακρωτηριασμού μικρού κοριτσιού στο Καματερό καταγράφηκαν εντός του 2016.
Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%, όπως αναφέρει η Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη  από το  Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, ΕΣΔΥ, ενώ  ‘εως και 1 στα 10 άτομα που προσβάλλεται μπορεί να καταλήξει, ενώ έως 1 στους 5 επιζώντες υποφέρει από μόνιμες αναπηρίες.
Περισσότερα από 1 στα 10 παιδιά που επιβιώνουν από τη μηνιγγίτιδα Β υποφέρουν από απώλεια άκρων ή νευρολογικές διαταραχές και περισσότερα από 1 στα 3 παιδιά που επιβιώνουν έχουν άλλες μαθησιακές, σωματικές και ψυχολογικές δυσλειτουργίες.
Μόνο για το 2017, χωρίς το κόστος που μετακυλίεται από τα προηγούμενα έτη, το κόστος διαχείρισης των περιστατικών [λόγω αναπηρίας ή καθαρά λόγω διαχείρισης/ νοσηλείας κλπ.] ανέρχεται σε περισσότερο από 17 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.