ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ψήνονται» αλλαγές για τη συνταγογράφηση των νέων φαρμάκων

08:15 - 12 Απρ 2017 | ΥΓΕΙΑ
«Ψήνονται» αλλαγές για τη συνταγογράφηση των νέων φαρμάκων
Μετά το Πάσχα αναμένονται αποφάσεις για το πώς θα εντάσσονται τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα στη διαδικασία της συνταγογράφησης.
«Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση μετά το Πάσχα να έχουμε καταλήξει, αφού ολοκληρωθούν κάποιες συναντήσεις με τους θεσμούς που έχουμε προγραμματίσει το επόμενο διάστημα, σε μία πρόταση την οποία προφανώς θα διαβουλευτούμε και δημόσια με τους εμπλεκόμενους και με τη φαρμακοβιομηχανία και με τους φαρμακοποιούς γιατί υπάρχουν και ρυθμίσεις που αφορούν το κομμάτι των φαρμακείων.
 
Και στη συνέχεια θα το νομοθετήσουμε», ανέφερε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν θα αναζητηθούν αποδοτικότερα φίλτρα για την είσοδο στη Θετική Λίστα των νέων και καινοτόμων φαρμάκων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα πραγματικά αναγκαία φάρμακα θα φθάνουν σε όσους τα έχουν ανάγκη, έως ότου η χώρα αποκτήσει δικό της σύστημα αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας HTA. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το μίγμα των rebate.
 
Μέχρι τώρα στο τραπέζι είχε τεθεί για την είσοδο των νέων φαρμάκων στον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνονται το κριτήριο της κυκλοφορίας του φαρμάκου σε 6 ευρωπαϊκές χώρες με συστήματα αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ). Ωστόσο φαίνεται ότι και αυτό θα μπει στη βάσανο της εντελεχούς εξέτασης.
 
Πάντως, ο κ. Ξανθός, σημείωσε πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το αν τα νέα δεδομένα στη φαρμακευτική πολιτική θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο αυτόνομο ή σε «σκούπα» το οποίο θα αφορά τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της αξιολόγησης.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:21 - 12 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.