ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλινικές μελέτες: Ευκαιρία για ανάσα σε ΕΣΥ και δημόσιο ταμείο

14:51 - 19 Μαϊ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Κλινικές μελέτες: Ευκαιρία για ανάσα σε ΕΣΥ και δημόσιο ταμείο
«Θεραπεία» στη δημοσιονομική νόσο της χώρας μπορεί να προσφέρουν οι κλινικές μελέτες, που επιπρόσθετα μπορεί να συμβάλλουν στην αναστροφή του brain drain αλλά και τη στήριξη της οικονομίας.

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) παρουσίασε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται εφόσον αναπτυχθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες.

«Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φθάνοντας μέχρι και τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Σπύρος Φιλιώτης.

Ωστόσο όπως παρατήρησαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ σήμερα η κατάσταση παραπέμπει σε ένα κλίμα που διώχνει τις κλινικές μελέτες. Αυτό σπεύδουν να αξιοποιήσουν άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Τουρκία ή η Ουγγαρία που προσελκύουν τις συγκεκριμένες έρευνες. «Υπάρχει εκδίωξη των κλινικών μελετών και αποεπένδυση από τη φαρμακοβιομηχανία» τόνισαν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας κάτι που όπως τόνισαν είναι αποτέλεσμα και των νέων μέτρων.

Σημειώνεται ότι στη γενική κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στον .. πάτο «φιγουράροτνας» στην 4η θέση… από το τέλος, με επένδυση μόλις 80 εκατ. ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχει πληθώρα επιστημόνων. Είναι ενδεικτικό ότι το Βέλγιο προσελκύει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τέτοιων μελετών, που επιτρέπει την κάλυψη σχεδόν του 50% των αναγκών των πολιτών στα φάρμακα.

«Περισσότερα από 75 δισ. ευρώ επενδύονται στην κλινική έρευνα διεθνώς, ενώ 30 είναι τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στην Ευρώπη», τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, ο Γιάννης Χονδρέλης, Sr. Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της Pharmaserve-Lilly.

Στην Ελλάδα, στις μόλις 150 νέες κλινικές μελέτες ετησίως θα συμμετάσχουν πάνω από 4 χιλιάδες ασθενείς, σε βάθος τριετίας, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρική παρακολούθηση και είναι πλήρως καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά, όπως εξήγησε ο κ. Χονδρέλης.
Μάλιστα, το 20%, ήτοι 16 εκατ. ευρώ, αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο, 12 εκατ. ευρώ καταλήγουν στα συμμετέχοντα νοσοκομεία και 4 εκατ. ευρώ στους φορείς οικονομικής διαχείρισης, όπως σημείωσε ο κ. Χονδρέλης.

Στην απουσία ισχυρής βούλησης, προστίθενται βασικά εμπόδια στη διεξαγωγή κλινικών μελετών, με βασικότερο αγκάθι τη γραφειοκρατία. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εντοπίζονται στο χρόνο υπογραφής της σύμβασης από τα Νοσοκομεία και τους Φορείς Οικονομικής Διαχείρισης. «Αυτό αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε“, ανέφερε ο κ. Χονδρέλης. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στο Βέλγιο ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη είναι περίπου 15 με 30 ημέρες. Στην Ελλάδα μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες.

«Πάγιο αίτημα μας να δημιουργηθεί ένας φορέας δημοσίου που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να εφαρμόζει τους νόμους γύρω απο την κλινική έρευνα, στα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Φιλιώτης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.