ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι προβλέπει

08:46 - 24 Ιουλ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Στη Βουλή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Τι προβλέπει
Tο Νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπαίνει σε διαδικασία ψήφισης στην Βουλή εν μέσω κριτικής από πολλούς φορείς κύρια για το θέμα της χρηματοδότησης αλλά και για τους ρόλους που επιφυλάσσει σε πολλούς επαγγελματίες υγείας.

Σημειώνεται ότι για τα πρώτα χρόνια η οικονομική στήριξη αναμένεται να γίνει από κοινοτικούς πόρους και στη συνέχεια μέσα από διασφάλιση πόρων από τον εθνικό προϋπολογισμό, που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση που θα φέρει το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ιδρύονται οι πρωτοβάθμιες οι δομές όπου εντάσσονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), τα Περιφερειακά Ιατρεια (ΠΙ), τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ), τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (ΕΠΙ) και τα Τοπικά Ιατρεία (ΤΙ). «Το επίπεδο αυτό περιλαμβάνει τους επαγγελματίες υγείας των μονάδων παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, καθώς και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματίες Υγείας» αναφέρεται σχετικά. Επίσης οι δομές του σημερινού ΠΕΔΥ μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας, τα οποία αποτελούν το δεύτερο επίπεδο της νέας ΠΦΥ, που παρέχουν περιπατητική φροντίδα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας με τις υπαγόμενες σε αυτό ΤοΜΥ, ΠΙ, ΠΠΙ, ΕΠΙ, ΤΙ, ενώ για το ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης της λειτουργίας των δομών απαιτούνται ΚΥΑ, από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών.

Επίσης στο σχέδιο νόμου για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού στην ΠΦΥ και καθιερώνεται η υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό προς εξειδικευμένη φροντίδα, περιπατητική ή νοσοκομειακή, για είναι υπό την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Σε σχέση με τη στελέχωση και τις σχέσεις εργασίας οι γιατροί που υπηρετούν στα ΚΥ με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μπορούν να συμμετέχουν στη λειτουργία του αντίστοιχου νοσοκομείου αναφοράς (εφημερίες, απογευματινά ιατρεία), όπως είχε ανακοινωθεί. Σε ό, τι αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς, το νομοσχέδιο προχωρά σε έναν επανακαθορισμό του πλαισίου συμβάσεων (άρθρο 11).  Το συγκεκριμένο άρθρο, δε, ρυθμίζει και τη σχέση του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς των υπολοίπων ειδικοτήτων, που θα καθορίζονται βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα συνάπτει ο Οργανισμός με τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ατομικές συμβάσεις θα υπογράφονται μόνο σε περιπτώσεις διαπιστωμένης αδυναμίας.

«Οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται κατά κεφαλή για τον πληθυσμό ευθύνης τους βάσει συντελεστή ηλικιακής ομάδας», ενώ οι γιατροί των λοιπών ειδικοτήτων «θα αμείβονται για συγκεκριμένο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης, με κριτήρια ιδίως τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις τυχόν ιδιαιτερότητες του εκάστοτε Τομέα ΠΦΥ ή της οικείας ΥΠ»”, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Στο σχέδιο νόμου, λοιπόν, περιγράφονται τα νέα Κέντρα Υγείας, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και η Ομάδα Υγείας, ενώ γίνεται αναφορά και στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, που ιδρύονται σε κάθε ΔΥΠΕ και θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες. Σε κάθε ΔΥΠΕ ιδρύονται και Κέντρα Ειδικής Φροντίδας, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης, στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την έναρξη εφαρμογής του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (άρθρο 21) στο πλαίσιο της ΠΦΥ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.