ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΥ: Στο μικροσκόπιο διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο για τις προμήθειες

08:10 - 19 Οκτ 2017 | ΥΓΕΙΑ
ΕΣΥ: Στο μικροσκόπιο διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο για τις προμήθειες
Την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στο Νόμο για τη δημιουργία της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας επισήμανε ο Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο 3ο Medtech Coonference.

Ο κ. Παπαδόπουλος  εντόπισε ζητήματα στον τρόπο στελέχωσης ενώ παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος.

«Η μετάβαση θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Καθυστερούμε και νομίζω ότι καθυστερήσεις σε μια εποχή που πρέπει να τρέξουμε δεν είναι καλό. Οφείλουμε πάρα πολύ σύντομα να έχουμε καταλήξει στα άτομα που θα αναλάβουν ένα τόσο στρατηγικό ρόλο. Πόσο σύντομα θα ανταποκριθούμε, είμαστε υπό κρίση», ανέφερε.

 «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αλλαγής της διάταξης, που αφορά στην πλήρη και αποκλειστική εργασία», με αφορμή τη δυσκολία να βρεθεί πρόεδρος για την ΕΚΑΠΥ,  ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ . Παπαδόπουλος.

Μάλιστα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη πως θα πρέπει να αξιολογηθεί το νέο σύστημα προμηθειών κατά πόσο είναι αποτελεσματικό ή αν οδηγεί σε καθυστερήσεις που δεν επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις ανάγκες θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις σε διατάξεις του Νόμου.

«Η αναβάθμιση του ΕΣΥ περιλαμβάνει καθήκοντα που επιδιώκουν τη καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Στα καθήκοντα αυτά ανήκει και η εξοικονόμηση πόρων με την εξυγίανση του συστήματος προμηθειών στο δημόσιο σύστημα υγείας και τη σωστή διαχείρισή τους», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος. Για τον σκοπό αυτό ψηφίστηκε ο Νόμος 4472/2017 «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων», που δίνει στην ΕΚΑΠΥ το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών των Νοσοκομείων – των ΥΠΕ – των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων, καθώς και τη παρακολούθηση και τον έλεγχο των αναλώσεών τους.

«Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μέσω των κεντρικών διαγωνισμών μπορεί να επιτευχθεί όφελος περίπου στο 25% σε κάθε κεντρικοποιημένη προμήθεια. Θετικά θα είναι τα αποτελέσματα και για την υγεία του πληθυσμού, λόγω της βελτίωσης και έρευνας των προμηθειών πριν την κατακύρωση των διαγωνισμών», σημείωσε ο κ Παπαδόπουλος.

Στον αντίποδα τους προβληματισμούς του για την αποτελεσματικότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, από το βήμα του 3ου Medtech Conference.

«Η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει αποδείξει ότι η κεντρικοποίηση όλων των προμηθειών Υγείας είναι αδύνατη και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει  σε πλήρη εμπλοκή τις προμήθειες αυτές», ανέφερε ο Παύλος Αρναούτης.

«Δεν είναι δυνατόν ένας ολιγομελής Οργανισμός να υλοποιεί το πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει χιλιάδες προμήθειες  για τις δεκάδες μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο  4472/17, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν τίποτα απευθείας. Οι προμήθειες θα γίνονται είτε από το ΕΚΑΠΥ ή αν είναι κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ,  από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.  Ο ρόλος του ΕΚΑΠΥ θα έπρεπε να είναι επιτελικός, δηλαδή να σχεδιάζει και να ελέγχει την  υλοποίηση του Προγράμματος και όχι να εμπλακεί σε αυτή καθαυτή την εκτέλεσή του», ανέφερε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 19 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.