ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η αξιολόγηση δυσκολεύει την πρόσβαση σε φάρμακα νέας γενιάς

08:05 - 01 Δεκ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Πώς η αξιολόγηση δυσκολεύει την πρόσβαση σε φάρμακα νέας γενιάς
Σε αδιέξοδο για το ωράριο και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων καταλήγει, όπως φαίνεται, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, την ώρα που… αδιέξοδο προμηνύεται και για την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα μετά τα πολλαπλά φίλτρα που βάζει το υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση νέων σκευασμάτων.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε χθες το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τον φορέα αξιολόγησης φαρμάκων (ΗΤΑ) στην Ελλάδα, μια μνημονιακή δέσμευση η οποία έπρεπε να είχε διευθετηθεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο φορέας HTA θα είναι αρχικά με τη μορφή επιτροπής η οποία θα αξιολογεί το σύνολο των φαρμάκων. Αυτό ήταν απαραίτητο να συμβεί, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένας τρόπος αξιολόγησης των φαρμάκων, ενώ ανάλογο φορέα διαθέτουν όλες οι χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια» στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις γιορτές. Από τα λεγόμενα του Ανδρέα Ξανθού προκύπτει ένας πλήρης συγκεντρωτισμός στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας, καθώς η νέα επιτροπή HTA θα υπάγεται στον υπουργό Υγείας, «υποβαθμίζοντας» την επιτροπή διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η οποία στο εξής δεν θα διαπραγματεύεται το φάρμακο. Οι υπόνοιες συγκεντρωτισμού θα λυθούν κατά τον Ανδρέα Ξανθό, όταν η επιτροπή μετεξελιχθεί σε αυτόνομο οργανισμό HTA που είναι και το ζητούμενο. Μένει να φανεί εάν δεν θα ισχύσει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» -κάτι πολύ σύνηθες στην Ελλάδα- και αν όντως μέσα στο 2018 δημιουργηθεί ο Οργανισμός HTA.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, είναι έντονος ο οικονομικός παράγοντας στην όλη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων. Οπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα στάδια στην πορεία αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου περιλαμβάνουν: Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) όπου το φάρμακο θα αδειοδοτείται και θα παίρνει τιμή, μετά θα περνά το εξωτερικό κριτήριο «9-6-3» που έχει ήδη νομοθετηθεί και προϋποθέτει ότι για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο πρέπει να κυκλοφορεί σε εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποζημιώνεται σε έξι από αυτά εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης καινοτομίας Υγείας (ΗΤΑ). Μετά το εξωτερικό φίλτρο ένα φάρμακο θα περνά στην ελληνική επιτροπή HTA για αξιολόγηση, αλλά θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα από τον υπουργό Υγείας να υπολογίζει τον παράγοντα επίπτωσης στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Πόλεμος για ωράριο

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των θεσμών προκαλούν τα γνωστά και επίμαχα θέματα του ωραρίου και του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, εμμένουν στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας ωστόσο υποστηρίζει ότι στην πράξη έχει φανεί να μην αποδίδει καλά το διευρυμένο ωράριο και είναι λίγα τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί που είναι ανοιχτοί μέχρι τις 11 το βράδυ (με διευρυμένο ωράριο) δεν κάνουν εφημερίες.

Το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, προτείνει πλαφόν ωρών ημερήσιας λειτουργίας, το οποίο να ταυτίζεται με τα ισχύοντα στην αγορά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξουν υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων, με ευελιξία σε ορισμένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τουριστικές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών βέβαια επιμένουν με την κατά γράμμα τήρηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Ως προς το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, πιέζουν για διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θα το φέρουμε ξανά με τρόπο που να μην συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας από μη φαρμακοποιούς και πως έχουν δοθεί άδειες σε δέκα επιχειρηματίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.