ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΟΦ: Το bonus βάζει ένα μικρό φρένο στο brain drain

11:31 - 29 Δεκ 2017 | ΥΓΕΙΑ
ΕΟΦ: Το bonus βάζει ένα μικρό φρένο στο brain drain
Θύμα της μικροπολιτικής έπεσε η απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΦ να μοιράσει στους υπαλλήλους το Οργανισμού bonus σχεδόν 700 χιλιάδων ευρώ, μικτά. Το όλο ζήτημα αφορά έναν οργανισμό με πλεόνασμα που κατάφερε να ξεπεράσει το σχετικό στόχο κατά 3,5 εκατ. ευρώ, που δε χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και κυρίως φέρνει έσοδα στη χώρα, στηρίζοντας τα στόχο για την ανάδειξη της χώρας ως κέντρου καινοτομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος των εργαζομένων τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι ο Φορέας δέχθηκε πλήγμα από την κρίση, έχασε επιστημονικό  προσωπικό υψηλής στάθμης, που πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις επέλεξε να πάει στο εξωτερικό, όπου διαπρέπει.

«Δεν μπορεί να έχουμε εργαζόμενους, με 2 διδακτορικά, 3 μάστερ και 20ετη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα να λαμβάνουν αμοιβές ακόμη και κάτω των 800 ευρώ», είχε αναφέρει σε πρόσφατη εκδήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΦ, Χ. Κατσούλας. Πάγιο αίτημα των υπαλλήλων του φορέα ήταν η εξίσωση των αποδοχών των εργαζομένων, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εργαζομένων δύο ταχυτήτων, ενώ, το bonus αποτελεί αίτημα χρόνων μετά το πετσόκομμα των μισθών τους στο μισό το 2012.

«Στην ουσία μιλάμε για ένα ποσό 450.000 ευρώ το οποίο μοιράζεται σε ανθρώπους 170 ανάλογα με τα προσόντα τους, βγάζοντας την προσωπική διαφορά», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου στο ΣΚΑΙ. Όπως, μάλιστα, εξήγησε άλλοι υπάλληλοι θα πάρουν 1 με 2 ευρώ καθαρά το μήνα και άλλοι 300 ευρώ, ενώ χαρακτήρισε το bonus «υπόθεση κοινωνικής αλληλεγγύης».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων Χ. Κατσούλας στην εκδήλωση πριν λίγους μήνες καταγράφεται μείωση κατά 30% του προσωπικού. «Το 2009 ο Οργανισμός είχε 246 άτομα. Το 2013 πέσαμε στους 159 και σήμερα είμαστε στους 187 εκ των οποίων οι 18 σε εγκεκριμένες άδειες. Σαφώς δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» σημείωσε  και προσέθεσε: «Ο ΕΟΦ δεν είναι μόνο φάρμακο αλλά η λειτουργία του αφορά και πολλά άλλα προϊόντα. Υπάρχει και η επιθεώρηση της αγοράς πέρα από την αδειοδότηση, η φάρμακο - επαγρύπνηση. Υπάρχει προσθήκη πλήθους νέων δραστηριοτήτων. Π.χ. η ενεργής διαχείριση των βάσεων ευρωπαϊκών δεδομένων. Το πάγωμα του ΑΣΕΠ, το 1-5 στις προσλήψεις αποχωρήσεις, οι οριζόντιες μισθολογικές περικοπές μας έχουν πλήξει» σημείωσε και αναφέρθηκε στα μισθολογικά θέματα των υπαλλήλων:

«Οι περικοπές στους μισθούς ήταν στο 50% σε έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμός και μάλιστα πλεονασματικό. Το αποθεματικό ήταν στα 106 εκατομμύρια (τα νοσοκομεία 55 εκ) και με το PSI κουρεύτηκε. Έτσι υπήρξε απώλεια 70 εκατ. Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με τα νέα αντικείμενα επιβάρυναν τον Οργανισμό. Οι αμοιβές είναι κάτω από 1000 και 800 ευρώ σε υπαλλήλους που έχουν πτυχία και διδακτορικά. Το κόστος που ήταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ μετά το 2012 έπεσε στο μισό. Το προσωπικό έβαλε πλάτη και κοίταξαν να καλύψουν το κενό βάζοντας πλάτη και κράτησαν τον οργανισμό ζωντανό.»

Σημειώνεται ότι το κίνητρο απόδοσης εγκρίθηκε με ΥΑ των Ξανθού και Χουλιαράκη, ενώ είχε προηγηθεί σχετικός νόμος τον Αύγουστο που προέβλεπε τη δυνατότητα χορήγησης, ανά έτος, «μέρος του ποσού της υπέρβασης του στόχου του θετικού ετήσιου αποτελέσματος του προηγουμένου έτους, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των 700.000 ευρώ συνολικά».

Πάντως με σκληρές προσπάθειες το προσωπικό φέρνει σε πέρας ένα τεράστιο όγκο έργου, την ώρα που διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο στο μέτωπο των ελέγχων, των αδειοδοτήσεων αλλά και της αξιολόγησης της καινοτομίας.

«Πρέπει να παίξει ο ΕΟΦ δυναμικό ρόλο εν όψει Brexit. Πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Προσπαθούμε να φέρουμε εγκρίσεις στην Ελλάδα. Αυτό φέρνει χρήμα. Συμμετέχουμε σε κοινούς ελέγχους. Μια μικρή χώρα κάνει κάτι τέτοιο που είναι σημαντικό. Υπογράψαμε με το FDA για να πηγαίνουμε σε ελέγχους, το κάναμε προχθές» ανέφερε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Σύλλογο  πριν λίγους μήνες η Αικ. Αντωνίου πρόεδρος του ΕΟΦ που ζήτησε να εξαιρεθεί ο Οργανισμός από τις δεσμεύσεις για προσλήψεις που επιβάλλει το μνημόνιο.

«Ακροβατούμε στον αριθμό του 170, που είναι σήμερα οι υπάλληλοι. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. Θα φέρει και περισσότερο χρήμα και λόγω Brexit. Πρέπει να κάνουμε προσλήψεις εκτός του  1-5. Το buisness plan που έχω καταθέσει και διασφαλίζει πόρους θα πρέπει να γίνει αποδεκτό. Να ελέγξουμε περισσότερους, να αποτρέψουμε περισσότερες παράλληλες εξαγωγές. Είμαστε κατά του «ψαρέματος και της βαλίτσας». Για να κάνουμε σωστά το έργο μας» ανέφερε με νόημα η κ. Αντωνίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:50 - 29 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.