ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

16:04 - 07 Φεβ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης με τίτλο "Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης", κατατέθηκε στην Βουλή.

Αναλυτικότερα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι:

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση τα οφέλη είναι αρκετά και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα:

α) πρόσβασης των ασθενών της χώρας στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δεδομένων των θεραπευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η πρόσβαση των ασθενών στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο (όπως αυτός ισχύει και για τις υπόλοιπες ουσίες του πίνακα Β), ελεγχόμενο -στο βαθμό που η κάνναβη παραμένει ναρκωτική ουσία και η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία- και συνάδων με τις ιδιαιτερότητες της κάνναβης και της διαδικασίας παραγωγής των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

β) φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρου και τη δημιουργία εγκαταστάσεων καλλιέργειας και μεταποίησης.

γ) να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να επέλθει αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή του παραβόλου, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθόσον εξαρτάται από τον αριθμό των υποβαλλόμενων αιτήσεων και το ύψος του παραβόλου. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.