ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο σχεδιασμός των ΤΟΜΥ: Παθολόγοι και παιδίατρος οι μόνες ειδικότητες

16:36 - 13 Μαρ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Ο σχεδιασμός των ΤΟΜΥ: Παθολόγοι και παιδίατρος οι μόνες ειδικότητες
Με τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) συνεχίζει τον επανασχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση.

Οι ΤΟΜΥ «δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του.

Περιέγραψε τις ΤΟΜΥ ως «κύτταρο» του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως γύρω τους οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ΤΟΜΥ είναι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα στελεχώνονται από ολιγομελείς διεπιστημονικές ομάδες υγείας:

  • 4 Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
  • 1 Παιδίατρο
  • 2 Νοσηλευτές
  • 2 Επισκέπτες Υγείας
  • 1 Κοινωνικό Λειτουργό
  • 2 Διοικητικούς Υπαλλήλους

Αποστολή τους θα είναι η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης τους, περίπου 10.000-12.000 κατοίκων.

Οι πολίτες, οι οποίοι ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟΜΥ, θα εγγράφονται στη σχετική λίστα, με τις μονάδες να έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας. 

Μέχρι τον Μάιο του 2018 θα έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα και μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησής τους θα αγγίξουν τις 240 δομές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κάθε πολίτης έχει τον γιατρό του, στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται απεριόριστα και δωρεάν για οποιοδήποτε θέμα υγείας.

Ο Οικογενειακός Γιατρός είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας και του προσφέρει ενημέρωση και φροντίδα σε τακτική βάση και διευκολύνει την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και του ενσωματωμένου συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών, ο Οικογενειακός Γιατρός «κλείνει» απευθείας το ραντεβού, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να αναζητήσει μόνος του διαθέσιμη ειδικότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 13 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.