ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα «ιδέα»: Επ’ αμοιβή ανταλλαγή νεφρών, απευθείας μεταξύ πλουσίων-φτωχών!

12:23 - 20 Σεπ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Νέα «ιδέα»: Επ’ αμοιβή ανταλλαγή νεφρών, απευθείας μεταξύ πλουσίων-φτωχών!
Συγκλονισμένη εμφανίζεται, σε απόφαση της, η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μία νέα «ιδέα» που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, έχει ήδη εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά την επ’ αμοιβή ανταλλαγή ανθρώπινων νεφρών, απευθείας μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η έννοια της «Παγκόσμιας Ανταλλαγής Νεφρών» (GlobalKidneyExchange) προβλέπει την πληρωμή σε είδος για δότες σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, με τη μορφή χειρουργικής επέμβασης και ιατρικής περίθαλψης και με αντάλλαγμα την διάθεση των νεφρών τους, σε ασθενείς με υψηλό εισόδημα σε ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, το απάνθρωπο αυτό «αλισβερίσι» προβλέπει ταξίδια σε πλούσιες χώρες και αμοιβή για τους φτωχούς δότες, που δεν μπορούν ν’ αντέξουν τη διαδικασία μεταμόσχευσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών τους.

Εκεί, σ’ αυτές τις πλούσιες χώρες, θα βρίσκονται οι λήπτες των ανθρωπίνων οργάνων, που θ’ απολαμβάνουν τα «αγαθά» της μεταμόσχευσης, πέρα από κάθε διεθνώς κατοχυρωμένη νόμιμη διαδικασία.

Επισημαίνοντας την παγκόσμια, πλέον , έκταση του απάνθρωπου αυτού φαινομένου, η Επιτροπή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υπενθυμίσει,  «ότι τα ανθρώπινα όργανα δεν πρέπει να αγοράζονται ή να πωλούνται ή να προσπορίζουν οικονομικό όφελος στους δότες, καθώς και ότι «αυτή η θεμελιώδης αρχή επιβεβαιώνεται στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική και στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της για τη Μεταμόσχευση οργάνων και ιστών ανθρώπινης προέλευσης.»

Κατά συνέπεια, συμπεραίνει η Επιτροπή, τα ανθρώπινα όργανα δεν πρέπει να αγοράζονται ή να πωλούνται ή να δημιουργούν οικονομικό κέρδος ή συγκρίσιμα πλεονεκτήματα για το πρόσωπο από το οποίο έχουν αφαιρεθεί ή για τρίτους.

Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων καθιερώνει ως ποινικό αδίκημα οποιαδήποτε απομάκρυνση οργάνων που πραγματοποιείται κατά παράβαση της αρχής αυτής, καταλήγει, στην απόφαση της η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις υγειονομικές αρχές τους να μην συμμετάσχουν στην έννοια της παγκόσμιας ανταλλαγής νεφρών όπως ορίζεται σήμερα και, συνεπώς, να μην εξετάσουν τη συμπερίληψη «ζευγαριών δωρητών-παραληπτών» που δεν περιλαμβάνονται σε κανένα πρόγραμμα ανταλλαγής νεφρών.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.