ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της και όχημα που το καλείς κι έρχεται, είναι μερικές από τις ελληνικές καινοτόμες ιδέες

13:19 - 24 Νοε 2014 | Τεχνολογία
Τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της και όχημα που το καλείς κι έρχεται, είναι μερικές από τις ελληνικές καινοτόμες ιδέες
«Έξυπνη» τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της, μικρά συναρμολογούμενα σκάφη που κινούνται με αιολική ενέργεια, ένα αυτοϊσορροπούμενο δίτροχο ηλεκτροκίνητο όχημα που το καλείς και έρχεατι μόνο του και μια διαδικτυακή πλατφόρμα crowdfunding για τη χρηματοδότηση και συμμετοχή των πολιτών σε κοινωφελή έργα και δράσεις. Αυτές είναι οι επιχειρηματικές ιδέες των τεσσάρων ομάδων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας «To biz or not biz?» και προχώρησαν στο δεύτερο μέρος του (στις 24 και 25 Νοεμβρίου), το οποίο θα αναδείξει και τον νικητή.

Οι ιδέες αυτές, εκτός από καινοτόμες, διακρίνονται και για τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, καθώς και στην ελπίδα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση τοπικών οικονομιών.

 

Η τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της

 

Η 24χρονη Λίλια Ραντουκάν, τελειόφοιτη στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) συνέλαβε την ιδέα για την "έξυπνη" τσάντα που αποτρέπει την κλοπή της.

Έπειτα από μια σχετική δική της εμπειρία, η κ. Ραντουκάν σκέφτηκε να δουλέψει πάνω στην ιδέα της μαζί με τον 23χρονο συμφοιτητή της Μίλτο Υφαντή.

Η τσάντα αυτή θα περιέχει έναν εσωτερικό μηχανισμό με αισθητήρες που αντιλαμβάνεται και ξεχωρίζει το χέρι του ιδιοκτήτη, ενώ ειδοποιεί άμεσα, αν ξένο χέρι επιχειρήσει να εισβάλει στο εσωτερικό της τσάντας. Μάλιστα, είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να πατήσει κάποιο κουμπί ενεργοποίησης ώστε να είναι φιλικό και προς άτομα μεγάλης ηλικίας, πρόσθεσε.

Προς το παρόν, όπως διευκρινίζει η κ. Ραντουκάν, επειδή βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξής του, ο μηχανισμός «θα βγει σαν την παλάμη ενός χεριού» και αργότερα, σε στάδιο παραγωγής, θα έχει μικρότερο μέγεθος. Στην αρχική σκέψη της ομάδας είναι «να παράγουμε μόνο τον μηχανισμό και έπειτα να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία που παράγει τσάντες και να τον τοποθετούμε μέσα» σημείωσε.

 

Μικρά, συναρμολογούμενα σκάφη που φέρνουν μια νέα πρόταση για τον τουρισμό

 

Η ιδέα αυτή του Ιορδάνη Χαραλαμπίδη φέρνει μια νέα πρόταση για τον ελληνικό τουρισμό και είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Τα σκάφη που επινόησε ο κ. Χαραλαμπίδης είναι μικρά, γύρω στα 4,5 με 5 μέτρα το καθένα και μπορεί να 'κουβαλήσει' ένα με δύο ανθρώπους και κάποια εφόδια. Αυτή η ιδέα δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να περιηγηθούν καλύτερα σε νησιά και άλλα μέρη, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 

Το όχημα που όταν το καλείς έρχεται μόνο του

 

Στα σκαριά της δημιουργίας ενός οχήματος που όταν του... σφυρίζεις, έρχεται στα πόδια σου βρίσκεται ο 25χρονος Παναγιώτης Καλφούδης, πτυχιούχος του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού (ΑΤΕΙΘ). Πρόκειται για ένα σύστημα έξυπνης μετακίνησης, με ένα αυτοϊσορροπούμενο δίτροχο, ηλεκτροκίνητο όχημα εφοδιασμένο με λογισμικό που δίνει λύσεις ευέλικτης μετακίνησης μέσα στην πόλη, ενώ το καλείς στο σημείο όπου βρίσκεσαι και έρχεται μόνο του.

 

Διαδικτυακή πλατφόρμα crowdfunding για χρηματοδότηση κοινωφελών έργων και δράσεων

 

Ιδέα του Ιωάννη Ξουβερούδη, πτυχιούχου του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο οποίος κάνει μεταπτυχιακό στο τμήμα ελεγκτικής λογιστικής, η πλατφόρμα αυτή δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν σε on line ψηφοφορίες για τα έργα και για το πώς εξελίσσονται, καθώς και στους δήμους να "ανεβάζουν" έργα για να ψηφίζουν οι δημότες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σε τρεις μήνες θα έχουν μια beta (δοκιμαστική έκδοση) ειδήσεων και περί τον Ιούνιο του 2015 θα έχουν και την πρώτη έκδοση (edition) και την πρώτη εφαρμογή (application) λογικά σε λογισμικό android.

Η πλατφόρμα διαφοροποιείται από το crowdfunding που είναι για τις start-up (επιχειρήσεις), καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Ξουβερούδης «δεν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες ή κάποιες φιλανθρωπίες, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε έργα που γίνονται στην κοινότητα, στο δήμο, να μείνουμε σ' αυτά, θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή στην αστική πόλη μέσα από αυτό το εργαλείο».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.