ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φ.Αγραφιώτη:Η παραδοσιακή νοοτροπία στην Ελλάδα βάζει "φρένο" στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα

09:00 - 26 Οκτ 2015 | Τεχνολογία
Φ.Αγραφιώτη:Η παραδοσιακή νοοτροπία στην Ελλάδα βάζει "φρένο" στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα
Σε μια πιο παραδοσιακή νοοτροπία όσον αφορά στην επιλογή καριέρας αποδίδει το χαμηλό αριθμό καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα η Φωτεινή Αγραφιώτη, επικεφαλής καινοτομίας στην εταιρεία Architech και ιδρυτής του Architech Labs. Η κ. Αγραφιώτη βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο StartSmart Greece 2015, που διοργάνωσε το MIT Enterprise Forum Greece. Όταν ξεκίνησε την διδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο τομέας της βιομετρικής ταυτοποίησης βρισκόταν ακόμα στο αρχικό του στάδιο. Η κ. Αγραφιώτη ακολούθησε μια διεπιστημονική προσέγγιση που βασιζόταν στην ιδέα της χρήσης του ανθρώπινου καρδιακού παλμού για την ταυτοποίηση ατόμων. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε από το στάδιο της έρευνας μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση της ανακάλυψής της καθιστούν την εμπειρία της χρήσιμη για τους νέους επίδοξους καινοτόμους επιχειρηματίες. Εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι ιδέες και οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η κ. Αγραφιώτη τονίζει ότι η ύπαρξη πληθώρας (οικονομικών, κοινωνικών κλπ) προβλημάτων στη χώρα, που ζητούν λύση αποτελεί γόνιμο έδαφος για επιχειρηματικές ιδέες. Συνέντευξη στη Μαρία Μιχάλη

«Όταν έφυγα από την Ελλάδα και πήγα στον Καναδά για να κάνω το διδακτορικό μου, δούλευα σε ένα εργαστήριο αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών, όπως είναι η ίριδα του ματιού, το δακτυλικό αποτύπωμα κλπ. Διαβάζοντας διάφορες έρευνες βρήκα μια που αναφερόταν στη μοναδικότητα του ανθρώπινου καρδιογραφήματος, όπως την είχαν παρατηρήσει οι καρδιολόγοι και αυτό μου φάνηκε μια πολύ καλή ευκαρία να ερευνήσω αν το καρδιογράφημα είναι αρκετά μοναδικό ώστε να μπορούμε να ταυτοποιήσουμε από αυτό τον άνθρωπο. Με πολλή έρευνα και πολλές δημοσιεύσεις, τις οποίες αρχικά μου απέρριπταν, άρχισα να πείθω την επιστημονική κοινότητα», αναφέρει η κ. Αγραφιώτη, μιλώντας στο reporter.gr.

«Έτσι το 2010 όταν τελείωνα το διδακτορικό μου αποφάσισα να ιδρύσω την εταιρεία Nymi και να φέρω αυτήν την τεχνολογία στην αγορά. Δημιουργήσαμε το βραχιόλι Nymi, το οποίο καταγράφει το καρδιογράφημά σου κι αν είσαι ο σωστός χρήστης σε αναγνωρίζει και ενεργοποιείται. Αυτό μπορεί να συνδέεται με διάφορες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και να τις "ξεκλειδώνει", να χρησιμοποιηθεί για ασφαλείς πληρωμές ή για να αντικαταστήσει passwords», προσθέτει.

Η κ. Αγραφιώτη πλέον όμως έχει προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της καριέρας της. «Εδώ κι ένα χρόνο είμαι στην εταιρεία Architect και έχω ιδρύσει το Architect lab, ένα εργαστήριο που κάνει έρευνα στον τομέα του human computer interaction. Προσπαθούμε να φτιάξουμε την τεχνολογία που θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι καινοτόμες ιδέες και οι εν δυνάμει καινοτόμοι επιχειρηματίες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην νεοφυή επιχειρηματικότητα στην χώρα, η κ. Αγραφιώτη απαντά κατηγορηματικά.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ιδέες και εφευρέσεις στον τομέα της τεχνολογίας και σε άλλους, οι οποίες δημοσιεύονται σε επιστημονικά συνέδρια. Δεν έχω πάει ποτέ σε επιστημονικό συνέδριο οπουδήποτε στον κόσμο που μην υπήρχε κάποιος Έλληνας πανεπιστημιακός για να παρουσιάσει την πρόοδο της ανακάλυψής του. Πάντα υπήρχαν ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετείχαν» και προσθέτει:

«Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα συνδέσει το πανεπιστήμιο με την αγορά. Βλέπουμε το πανεπιστήμιο σαν ένα μέρος που πάμε για να πάρουμε ένα χαρτί για να βρούμε μια δουλειά. Όχι σαν ένα μέρος που μπορεί να πετύχουμε μια εφεύρεση, η οποία θα γίνει μετά η καριέρα μας. Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα φοιτητή στον τομέα της τεχνολογίας τι καριέρα θέλει να ακολουθήσει, θα απαντήσει ότι θέλει να δουλέψει στην Google ή την Apple. Ένας Αμερικανός φοιτητής θα απαντούσε ότι θέλει να δημιουργήσει τη νέα Google ή τη νέα Apple».

Αναφορικά με το ποια χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας βάζουν "φρένο" στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, η κ. Αγραφιώτη δεν στέκεται στα οικονομικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια και σχολιάζει ότι οι Έλληνες δεν βλέπουν ακόμα τη δημιουργία μιας startup επιχείρησης ως επιλογή καριέρας. «Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πιο παραδοσιακοί στο πώς επιλέγουμε το επάγγελμά μας όταν τελειώνουμε το πανεπιστήμιο. Το να φτιάξεις μια καινοτόμο επιχείρηση δεν είναι μέχρι τώρα στις επιλογές των Ελλήνων.

Αυτό μπορεί να διορθωθεί με το να δημιουργούνται σιγά σιγά μικρές εταιρείες. Δεν θα πετύχουν όλες, αλλά έτσι θα δημιουργηθεί αυτός ο "θόρυβος" και η αλληλοβοήθεια μεταξύ τους. Και έτσι θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα δώσει το μήνυμα στους νέους επιστήμονες ότι είναι κι αυτό μια επιλογή καριέρας», εξηγεί.

Απευθυνόμενη στους νέους επίδοξους επιχειρηματίες, η κ. Αγραφιώτη υπογραμμίζει ότι το να φτιάξεις της δική σου startup δεν είναι εύκολο πουθενά στον κόσμο. «Είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος. Είναι δεδομένο, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεσαι, ότι για πολύ καιρό δεν θα έχεις ασφάλεια στη ζωή σου ή και εισόδημα. Θα χρειαστεί να μείνεις στο αυτοκίνητό σου γιατί δεν θα μπορείς να πληρώσεις το ενοίκιό σου, με την ελπίδα ότι ίσως πετύχεις».

Ωστόσο, η ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας σχολιάζει ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, οικονομικά και κοινωνικά, είναι κατά κάποιο τρόπο μια «ευλογία», καθώς αυτά ζητούν λύση και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για καινοτομία.

«Στη δουλειά μου τώρα στον Καναδά με απασχολεί πολύ το πώς μπορούμε να συνεχίζουμε την καινοτομία. Πολλές φορές εφησυχάζουμε όταν τα πράγματα πάνε καλά και σκεφτόμαστε ότι δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε συνεχώς το μέλλον. Αυτό είναι ένας αργός θάνατος ουσιαστικά. Για να βρεις νέες επιχειρηματικές ιδέες πρέπει να υπάρχουν γύρω σου προβλήματα που πρέπει να λύσεις και στην Αμερική τα αναζητούν διακαώς αυτά τα προβλήματα, γιατί η λύση τους είναι μια ευκαιρία».

«Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ένα app που δημιουργήθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, το οποίο ενημέρωνε τους χρήστες του ποια ΑΤΜ έχουν ακόμα ρευστό. Ήταν ένα υπαρκτό πρόβλημα και κάποιος του έδωσε μια λύση, δημιουργώντας έτσι μια startup», σημείωσε η κ. Αγραφιώτη.

«Γι’ αυτό θεωρώ ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι παράλληλα και μια ευλογία, γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλες τόσες λύσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:57 - 29 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.