ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι Ισλανδοί ανησυχούν ότι η τεχνολογία απειλεί τη γλώσσα τους

14:58 - 24 Απρ 2017 | Τεχνολογία
Oι Ισλανδοί ανησυχούν ότι η τεχνολογία απειλεί τη γλώσσα τους
Τις ανησυχίες τους εκφράζουν όλο και περισσότεροι Ισλανδοί εξαιτίας της αυξημένης χρήσης της τεχνολογίας και των φωνητικών εντολών που απειλούν να αφανίσουν τη μητρική τους γλώσσα.

Η Ισλανδία είναι μια χώρα ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, ενώ φημίζεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της. Οι τεχνολογικές ωστόσο εξελίξεις τρέχουν στη  χώρα τόσο γρήγορα που οι πολίτες εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους για τους κινδύνους που κάτι τέτοιο επιφυλάσσει.

 

Η ισλανδική γλώσσα είναι απόγονος της Old Norse (γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στη βόρεια Γερμανία και τα παράλια των σκανδιναβικών χωρών από τον 9ο-13ο αιώνα) ενώ η ενσωμάτωσή της στο λογισμικό αναγνώρισης της ομιλίας δεν βρίσκεται στη λίστα με τις προτεραιότητες των προγραμματιστών.

 

Η Ισλανδία χτυπήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ ο τουρισμός αποτελεί αξιόπιστη πηγή εισοδήματος αφού οι υπηρεσίες του καλύπτουν το 74% περίπου της τοπικής οικονομίας.

 

Οι τουρίστες που φτάνουν κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες, κάτι το οποίο ευνοεί την επιχειρηματικότητα, με μια βαθύτερη ματιά όμως αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό, δεδομένου ότι οι Ισλανδοί χρησιμοποιούν κατά κόρον την αγγλική γλώσσα για να συνεννοηθούν με τους τουρίστες.

 

Ο πρώην πρόεδρος Vigdis Finnbogadottir δήλωσε στο Associated Press πως πρέπει να αναπτυχθούν προγράμματα που θα επιτρέπουν στην τεχνολογία να χρησιμοποιεί πιο συχνά την ισλανδική γλώσσα. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας της χώρας, θα χρειαστούν περίπου 8,8 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει μια βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης για τους προγραμματιστές ώστε να προσαρμόσουν την ισλανδική ως γλώσσα στην τεχνολογία.

 

Πέρα από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία της μητρικής γλώσσας είναι απαραίτητη και για την αποφυγή του brain drain που θα συμβεί τις επόμενες δεκαετίες στη χώρα, αναφέρουν καθηγητές πανεπιστημίων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 24 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.