• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Η Ελλάδα μπορεί και στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών

14:22 - 04 Μαϊ 2017 | Τεχνολογία
Εντυπωσιακά αποτελέσματα σημειώνει το si-Cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό το συντονισμό του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μέσα από συντονισμένες συνεργασίες σε καινοτόμες και εξαγωγικές δραστηριότητες μέσα στην κρίση.

Το si-Cluster που έχει διακριθεί με το ανώτατο πιστοποιητικό αριστείας (Gold Label), αποτελείται από 55 μέλη, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ινστιτούτα και μονάδες ερευνητικών κέντρων με περισσότερα από 1.500 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης, τα οποία σημείωσαν θεαματικά συγκριτικά αποτελέσματα στις κλεισμένες χρήσεις 2014-2015.

 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 25% και ο αριθμός προσωπικού κατά 15% που αντιστοιχεί σε 48 άμεσες νέες θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία γνώριζε για άλλη μια χρονιά ύφεση.

 

Επιπρόσθετα, το si-Cluster ενίσχυσε με στοχευμένες δράσεις την καινοτόμο εξωστρεφή επιχειρηματικότητα των μελών του συμβάλλοντας:

·       Στην υποβολή πάνω από 10 αιτήσεων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων (trademarks) σε ένα χρόνο.

·       Στην επένδυση πάνω από 6% σε έρευνα και ανάπτυξη επί του κύκλου εργασιών.

·       Στη σταθερή διατήρηση πάνω από 23% των στελεχών υψηλής εξειδίκευσης με Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό.

·       Στην ανοδική αύξηση των εξαγωγών που αντιστοιχούν σε 46% του κύκλου εργασιών, από 17% κατά την εκκίνηση του cluster.

·       Στην προσέλκυση πάνω από 3,3 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε ένα χρόνο από ιδιώτες επενδυτές στις επιχειρήσεις.

 

Επικυρώνοντας τη στρατηγική και ουσιαστική στόχευση του si-Cluster για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του, κατά την περίοδο 2014-2015 πραγματοποιήθηκε αύξηση του δείκτη που αφορά στην εμπορική συνεργασία των μελών (+11%), και εντυπωσιακή αύξηση στον δείκτη που αφορά σε κάθε άλλου είδους συνεργασία (+84%). Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα κοινά κανάλια πώλησης των μελών (+140%) καθώς και οι κοινοί προμηθευτές μεταξύ των μελών (+100%), επικυρώνοντας την επίτευξη οικονομιών κλίμακας εντός του συνεργατικού σχηματισμού.

 

Επίσης, γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη δημοσίευση «καλών» ειδήσεων.

 

Ως αποτέλεσμα υπήρξε αύξηση των εσόδων από εξαγωγές (+22%) και του δείκτη συμμετοχής σε δράσεις εξωστρέφειας (+53%), με την ελληνική διαστημική βιομηχανία να δίνει το «παρών» σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Επόμενη εθνική αποστολή, υπό το συντονισμό του si-Cluster, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Space Tech Expo στις 24-26 Οκτωβρίου στη Βρέμη.

 

To si-Cluster με αποστολή την ανάδειξη της Ελλάδας μεταξύ των χωρών που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές και όραμα να διατηρηθεί ως ένα cluster παγκόσμιας κλάσης, καλωσορίζουν την πρωτοβουλία του ΥΨΠΤΕ για τη σύσταση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, η οποία θα δημιουργήσει ακόμη καλύτερες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, ικανού να διατηρεί, να ενισχύει και να επαναφέρει το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman