ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πλάνα από Facebook-Δημιουργεί ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου

08:54 - 16 Ιουν 2017 | Τεχνολογία
Νέα πλάνα από Facebook-Δημιουργεί ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου
Οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης τoυ Facebook προχωρούν στη δημιουργία ρομπότ λογισμικού, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και να συμβιβάζονται, ερχόμενα σε επαφή στο διαδίκτυο με άλλα ρομπότ του είδους τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους.

Η διοίκηση του διασημότερου μέσου αποφάσισε την υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών ακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής, που θέλουν τα «ρομπότ» να εκτελούν καθημερινές εργασίες εκ μέρους των ανθρώπων, όπως το να κάνουν κράτηση σε ένα εστιατόριο ή να αγοράσουν ένα εισιτήριο για μια συναυλία αντί για εμάς.

 

Μέχρι σήμερα ανάλογες εργασίες εκτελούνταν από  «bots» -όπως η Siri της Apple ή από αυτά που είναι ενσωματωμένα στο Messenger (υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων) του Facebook.

 

Οι ειδικοί του Facebook, Μάικ Λιούις και Ντρουβ Μπάτρα, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο εκπαίδευσης μια βάση δεδομένων με πάνω από 5.000 συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων– προχώρησαν στη δημιουργία ρομπότ λογισμικού που μπορούν να εμπλακούν «σε διάλογο και σε διαπραγματεύσεις, από την αρχή έως το τέλος, με άλλα bots και με ανθρώπους, καταλήγοντας σε κοινές αποφάσεις».

 

Βάσει των προδημιουργημένων «σεναρίων» διαπραγμάτευσης, οι ερευνητές δημιούργησαν bots, τα οποία, κατέχοντας την τέχνη της παραπλάνησης μπορούν να είναι σκληροί διαπραγματευτές στην αρχή, αλλά στο τέλος να προχωρούν σε συμβιβασμούς (αποδεχόμενα π.χ. μια προσφορά που αρχικά είχαν απορρίψει), προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. 

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η συμβιβαστική συμπεριφορά δεν διδάχθηκε στα bots από τους προγραμματιστές, αλλά την ανακάλυψαν μόνα τους στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:56 - 16 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.