ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ψηφιακά νομίσματα πρωταγωνιστές στις διαδικτυακές επιθέσεις το τελευταίο 6μηνο

14:29 - 21 Ιουν 2017 | Τεχνολογία
Τα ψηφιακά νομίσματα πρωταγωνιστές στις διαδικτυακές επιθέσεις το τελευταίο 6μηνο
Προτεραιότητα της ανώτατης διοίκησης οφείλει να αποτελέσει η κυβερνοασφάλεια, εξηγούν οι ειδικοί κορυφαίων οργανισμών παρουσιάζοντας τις τρέχουσες τάσεις στην Εταιρική Ασφάλεια, σε συνέδριο της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας ICTS Hellas με τίτλο «Επιχειρηματική Ανάπτυξη: η Ασφάλεια οδηγεί τις εξελίξεις».

Ο κ. Παναγιώτης Καμπούρογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ICTS Hellas, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας και η γεωπολιτική αστάθεια πολλαπλασιάζουν τις απειλές για μια επιχείρηση, επιβάλλοντας τη συνεχή εκτίμηση του ρίσκου.

 

Επεσήμανε δε τον κρίσιμο ρόλο που θα συνεχίσει να διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαχείριση των τεχνολογικών συστημάτων καθώς και την ανάδυση ευκαιριών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις στην αγορά της ψηφιακής ασφάλειας.

 

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής και Πραγματογνώμων Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, επεσήμανε ότι οι πλέον σύγχρονοι εκβιασμοί στο διαδίκτυο γίνονται με την απαίτηση λύτρων σε bitcoin μέσω ιών τύπου Ransomware.

 

"Διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο 6μηνο στις διαδικτυακές επιθέσεις πρωταγωνιστές είναι τα ψηφιακά νομίσματα" σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης και αναφέρθηκε σε προβλέψεις περί αυξητικών τάσεων σε τιμές ψηφιακών νομισμάτων το επόμενο διάστημα λόγω της χρήσης αυτών από κυβερνοεκβιαστές.

 

Η δικηγόρος Ευαγγελία Βαγενά, Καθηγήτρια Δικαίου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής ένωσης Hellenic Association of Data Protection & Privacy, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις που φέρνει για τις εταιρείες ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (γνωστός ως GDPR- General Data Protection Regulation) καθώς μεταξύ άλλων εισάγεται ο θεσμός του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer, DPO).

 

Όπως τόνισε, η μη τήρηση του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα επισύρει διοικητικά πρόστιμα έως 20 εκατ. ευρώ ή, σε περίπτωση επιχειρήσεων, έως το 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του προηγουμένου οικονομικού έτους, ανάλογα με το πιο είναι υψηλότερο.

 

Αναφερόμενος στους κινδύνους που διατρέχει "εκ των έσω" μια επιχείρηση ο κ. Γεώργιος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επεσήμανε ότι οι διαχειριστές συστημάτων και άλλα μέλη της μονάδας ΙΤ μιας επιχείρησης με προνομιακή πρόσβαση στα συστήματα (Privileged Users) είναι οι πιο πιθανοί αυτουργοί ή θύματα κυβερνοεπιθέσεων, αναφέροντας την "προνομιακή κατάχρηση" ως την κύρια αιτία διαρροής δεδομένων από μέσα στην επιχείρηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.