ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλληνες: Λατρεία στο κινητό αλλά και φοβία για την τεχνολογία

14:14 - 30 Σεπ 2017 | Τεχνολογία
Έλληνες: Λατρεία στο κινητό αλλά και φοβία για την τεχνολογία
Ευχαριστημένοι οι Ευρωπαίοι από την κατάργηση του roaming στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύθηκε στις 26/9, η πλειονότητα των Ευρωπαίων αναγνωρίζει τα οφέλη της περιαγωγής με το νέο καθεστώς χωρίς επιπλέον χρέωση. Χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ που ισχύουν από τις 15 Ιουνίου 2017, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνό τους στα ταξίδια τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως και στη χώρα τους, χωρίς επιπλέον χωρίς έξτρα επιβαρύνσεις.

Από την έρευνα του Ευροβαρόμετρου προκύπτει ότι το 71,  % των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής και το 72 % πιστεύουν ότι αυτοί ή κάποιος γνωστός τους θα ωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή. Η γνώση των νέων κανόνων αυξάνεται στο 86 % μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη ταξιδέψει από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Από τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα προέκυψε ότι μόνο το 53% είχε ενημερωθεί σχετικά και γνώριζε για την κατάργηση της περιαγωγής. Παρ’ όλα αυτά, το 61% θεωρεί ότι είτε οι ίδιοι είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς ή φίλος ωφελείται από την κατάργηση. Ενώ μόλις 1 στους 3 (31%) από όσους ταξίδεψαν στο εξωτερικό μετά την κατάργηση έκανε λιγότερα τηλεφωνήματα κατά την παραμονή του από ό,τι αν βρισκόταν στην Ελλάδα και λιγότεροι από 1 στους 3 (26%) περιόρισαν το διαδικτυακό σερφάρισμα.

Γεγονός είναι ότι οι Έλληνες είναι γκατζετάκηδες και δεν αποχωρίζονται σχεδόν ποτέ τα κινητά τηλέφωνά και ενθουσιάζονται από τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Ωστόσο η ελλιπής ενημέρωση ή και η παραπληροφόρηση από λογής επιτήδειους θολώνουν την αντίληψη των χρηστών για την πραγματική αναγκαιότητα των κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών. Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, στην Ελλάδα θέλουμε και τελευταίας τεχνολογίας κινητό και τάμπλετ με πλήθος apps, αλλά για το πώς θα λαμβάνει σήμα είτε δεν έχουμε ιδέα είτε επιλέγουμε να αγνοούμε ότι οι κεραίες είναι αυτές που το μεταδίδουν κι επιτρέπουν τη … φανατική χρήση των κινητών που κάνουν οι Έλληνες

ΠΟΥ: γενικό φαινόμενο η παραπληροφόρηση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι μόνο ελληνικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διαπιστώσει ότι οι πολίτες σε όλο τον κόσμο λόγω ελλιπούς ή λανθασμένης πληροφόρησης αναπτύσσουν φοβίες για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, παρ’ ότι πάρα πολλές οικιακές συσκευές και γκάτζετς που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ορισμένα από αυτά πάνω από έναν αιώνα, τα χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

 Όπως εξηγούν ειδικοί επιστήμονες, υπάρχουν πολλές πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, φυσικές πηγές όπως π.χ. ο ήλιος και τεχνητές πηγές, όπως π.χ. οι διαφόρου τύπου κεραίες. Παρανόηση αποτελεί, όπως εξηγούν, ότι οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και της κινητής τηλεφωνίας συνιστούν βασική πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους και άρα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία οι πάσης φύσεως οικιακές συσκευές: το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, η φρυγανιέρα, το ασύρματο τηλέφωνο, η ενδοεπικοινωνία βρεφών, ακόμα και το πιστολάκι για τα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως οι πρίζες κτλ. Όλες οι οικιακές συσκευές αποτελούν συσκευές αμελητέας ισχύος, σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με τα κινητά τηλέφωνα να εκπέμπουν στην ίδια περίπου ισχύ με έναν μέσο φούρνο μικροκυμάτων και τη βρεφική ενδοεπικοινωνία να πλησιάζει το φάσμα εκπομπής μίας ασύρματης τηλεφωνικής συσκευής.

 Ενημερωθείτε σωστά

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει για να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, αναφορικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, είτε εκπέμπεται από το φυσικό περιβάλλον (κοσμική ακτινοβολία, ηλιακή και αστρική δηλαδή) είτε από τεχνητές πηγές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 30 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.