ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μέλλον του VR θυμίζει...αποτυχία της Microsoft από το 1995

08:00 - 13 Οκτ 2017 | Τεχνολογία
Το μέλλον του VR θυμίζει...αποτυχία της Microsoft από το 1995
Την περασμένη εβδομάδα, τόσο το Facebook όσο και η Microsoft παρουσίασαν τα οράματά τους για το μέλλον της εικονικής πραγματικότητας, την οποία και οι δύο εταιρίες θεωρούν ως το «next big thing» στην τεχνολογία.

Το… αστείο, όμως, είναι ότι το μέλλον της τεχνολογίας μοιάζει πολύ με το Microsoft Bob, ένα λειτουργικό σύστημα του 1995, που θεωρείται επίσης μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές αποτυχίες όλων των εποχών.

Σας φαίνεται απίστευτο; Αυτό είναι το Microsoft Bob:

vr1

Η ιδέα πίσω από το Microsoft Bob ήταν απλή: τα Windows ήταν πολύ «τεχνικά» για να τα κατανοήσει ο απλός χρήστης, οπότε η Microsoft πειραματίστηκε με ένα απλούστερο περιβάλλον. Επικεφαλής του Bob ήταν η Melinda French - η διευθύντρια της Microsoft που αργότερα παντρεύτηκε τον Bill Gates.

«Η ιδέα πίσω από το Microsoft Bob ήταν να μετατρέψουμε την επιφάνεια εργασίας σε κάτι που όλοι κατανοούν: ένα σπίτι. Για να γράψετε, κάνατε κλικ σε ένα στυλό και χαρτί, για να δείτε την ημερομηνία, κάνατε κλικ στο ημερολόγιο στον τοίχο», περιγράφει χαρακτηριστικά η Melinda Gates.

Έχοντας υπόψη αυτό, δείτε το ανανεωμένο Oculus Home του Facebook, το interface του headset εικονικής πραγματικότητα που θα κυκλοφορήσει σε beta μορφή τον ερχόμενο Δεκέμβριο:

Και αυτό είναι το Microsoft Mixed Reality Cliff House, το οποίο δείχνει πώς θα αποκτά ο χρήστης πρόσβαση σε διαφορετικά προγράμματα σε Mixed Reality στα Windows 10, μετά το μεγάλο update στις 17 Οκτωβρίου:

vr2

Ίσως η ιδέα να έχεις ένα… σπίτι στον υπολογιστή σου να ήταν πολύ εξελιγμένη για την εποχή του Microsoft Bob, πάντως τα σχόλια των χρηστών ήταν βάναυσα. Οι περισσότεροι το κατέκριναν ως υπερβολικά απλοϊκό, ενώ πολλοί βρήκαν τα καρτούν ζωάκια που λειτουργούσαν ως σύστημα βοήθειας υπερβολικά ενοχλητικά. Μετά από περίπου ένα χρόνο στην αγορά, το Bob αποσύρθηκε σιωπηλά.

Εκτός όμως από την ένωση των Bill και Melinda Gates, το Bob είχε μερικές ακόμα μόνιμες επιπτώσεις: τα καρτούν που βοηθούσαν τον Bob θα εξελίσσονταν στον Clippy, τον γνωστό, ενοχλητικό συνδετήρα-βοηθό στις παλιές εκδόσεις του Microsoft Office. Το Bob ήταν επίσης υπεύθυνο για τη δημιουργία των Comic Sans, που σήμερα θεωρείται μία από τις πιο μισητές γραμματοσειρές στον κόσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 13 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.