ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποδίδουν οι προσπάθειες της Google για πιο ασφαλείς ιστοτόπους

08:00 - 24 Οκτ 2017 | Τεχνολογία
Αποδίδουν οι προσπάθειες της Google για πιο ασφαλείς ιστοτόπους
Η διαδικτυακή ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, και όχι αδίκως. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού χρηστών του διαδικτύου και του «θησαυρού» προσωπικών δεδομένων που βρίσκονται εκεί, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ακούμε για χακαρίσματα τεραστίων διαστάσεων, σχεδόν καθημερινά.

Ευτυχώς, μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου έχουν… ριχτεί στον αγώνα για να καταστήσουν το διαδίκτυο ασφαλέστερο.

Τον Ιανουάριο, η Google ενημέρωσε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ώστε να επισημαίνει τους ιστοτόπους που δεν είναι κρυπτογραφημένοι με HTTPS, ως «μη ασφαλείς». Η ιδέα είχε δύο στόχους: πρώτον, να βοηθήσει τους χρήστες να αντιληφθούν πότε ο ιστότοπος που επισκέπτονται δεν είναι ασφαλής και δεύτερον να παρακινήσει ιδιοκτήτες ιστότοπων να βελτιώσουν την ασφάλειά τους.

Σε πρώτη φάση, η Google επεσήμαινε μόνο τις μη κρυπτογραφημένες σελίδες που συνέλεγαν κωδικούς πρόσβασης ή περιείχαν φόρμες για τη συμπλήρωση στοιχείων πιστωτικών καρτών. Σε επόμενη φάση, προστέθηκαν ειδοποιήσεις ασφαλείας όταν ο χρήστης εισάγει δεδομένα σε μια σελίδα HTTP, και σε όλες τις σελίδες HTTP που επισκέπτεται σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

google 10 20 image 5

Στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Κυβερνοασφάλεια, η Google ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χρήση του HTTPS κατά τη διάρκεια του 2017 έχει σημειώσει αξιόλογη άνοδο.

Η υπεύθυνη προϊόντων ασφαλείας του Chrome, Emily Schechter, σημειώνει ότι το 64% της επισκεψιμότητας του Chrome στην πλατφόρμα Android είναι πλέον προστατευμένη, από μόλις 42% πριν από ένα χρόνο. Επιπλέον, πάνω από το 75% της «κίνησης» του Chrome σε ChromeOS και Mac είναι προστατευμένο, σε σχέση με 67% και 60%, αντίστοιχα, πριν από ένα χρόνο.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 71 από τους 100 κορυφαίους ιστότοπους του διαδικτύου χρησιμοποιούν πλέον το HTTPS. Πριν από ένα χρόνο, ήταν μόνο 37.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, η χρήση του HTTPS (όπως μετράται μέσω του Chrome στα Windows) έχει αυξηθεί από 31% σε 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη Βραζιλία, η χρήση έχει αυξηθεί από 50 σε 66 τοις εκατό.

Η κρυπτογράφηση είναι ένας μόνο από τους πολλούς τομείς ασφαλείας που επιχειρεί να βελτιώσει η Google. Πρόσφατα, η εταιρεία παρουσίασε μία νέα λειτουργία προστασίας, που απευθύνεται κυρίως σε χρήστες με λογαριασμούς υψηλής αξίας. Τέλος, η ομάδα του Chrome πρόκειται να αναλάβει δράση εναντίον των εφαρμογών που «επιτίθενται» σε ανυποψίαστους επισκέπτες για να τους αποσπάσουν κρυπτονομίσματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:11 - 24 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.