ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτοκτονίες live στο Facebook - Η σκοτεινή πλευρά του livestreaming

08:00 - 26 Οκτ 2017 | Τεχνολογία
Αυτοκτονίες live στο Facebook - Η σκοτεινή πλευρά του livestreaming
Μπορεί το Facebook live να αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς νέο-προστεθείσες υπηρεσίες του ισοτόπου, αλλά παράλληλα είναι και η πιο ανησυχητική.

Στον απόηχο μιας αυτοκτονίας στην Τουρκία που δημοσιεύθηκε ζωντανά στο Facebook Live η παγκόσμια κοινότητα παραμένει σοκαρισμένη και τρομοκρατημένη. Ωστόσο αυτό το πρόσφατό παράδειγμα είναι μόνο το τελευταίο που φέρνει στο προσκήνιο πόσο επικίνδυνη και  τραυματική μπορεί να είναι η τεχνολογία του Facebook.

Η τεχνολογία του Facebook live είναι αφενός μεν ένα από τα πιο άμεσα και εύχρηστα εργαλεία που προσφέρονται για την επικοινωνία των χρηστών, αφετέρου δε πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα επικίνδυνά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται με κακόβουλο σκοπό,  ενθαρρύνοντας ακόμα και τον θάνατο.

Το Facebook ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη έτσι ώστε τέτοια φαινόμενα να ρυθμιστούν. Ωστόσο ακόμα και αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ρύθμισης η τεχνολογία ακόμα μπορεί να μην είναι σε θέση να φιλτράρει τέτοια βίντεο.

Μετά το μπαράζ θανάτων που διεξήχθηκαν δημόσια μέσω της υπηρεσίας του Facebook τον Μάιο, ο Mark Zuckerberg τοποθετήθηκε στο θέμα ανεβάζοντας ένα μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό που έκανε κατανοητό πως η εταιρεία του κάνει όσα περισσότερα μπορεί για να καταπολεμήσει και να εξαλείψει το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει «Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει ανθρώπους να πληγώνουν τους εαυτούς τους και τους άλλους στο Facebook , είτε ζωντανά είτε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε αργότερα. Είναι αποκαρδιωτικό και σκέφτομαι πώς μπορούμε να κάνουμε την κοινότητά μας καλύτερη».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι θα παρακολουθούν την ροή των livestream στο Facebook. Ωστόσο ακόμα και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να περιοριστεί το φαινόμενο, καθώς η ποσότητα του περιεχομένου που παράγεται καθημερινά δεν μπορεί να καλυφθεί με μεγάλη ευκολία. Ίσως μοναδική λύση να είναι η χρήση τεχνίτης νοημοσύνης αλλά αυτό είναι μια τεχνολογία που δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί.

Προς το παρόν το Facebook σε ότι αφορά την καταπολέμηση του φαινομένου προτείνει σε όλους τους χρήστες που διαβλέπουν πως κάποιος φίλος τους θέλει να βλάψει τον εαυτό τους δημόσια μέσω livestream να κάνουν report το βίντεο. Μόλις συμβεί αυτό, ενεργοποιείται μια σειρά από διαφορετικές διαδικασίες.

Αρχικά  το άτομο που έκανε την αναφορά θα δει στην οθόνη του συμβουλές για το πώς μπορεί να βοηθήσει τον φίλο του, αλλά ο ίδιος ο φίλος θα λάβει επίσης προτάσεις όπως γραμμές βοήθειας και συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες για την ψυχολογική του υποστήριξη.

 

FacebookSP.0.0

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.