ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλάσιες δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό το 2021- Το «ψηφιακό αδιέξοδο»

08:45 - 20 Δεκ 2017 | Τεχνολογία
Διπλάσιες δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό το 2021- Το «ψηφιακό αδιέξοδο»
Oι δαπάνες στο «βωμό» του πολλά υποσχόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation-DX), σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να διατηρήσουν έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον με ορίζοντα το 2021, «τρέχοντας» με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,9%. Ωστόσο, μόνο το 59% των εταιρειών βρίσκεται, σήμερα, στο δεύτερο ή στο τρίτο στάδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο report της IDC «Worldwide Semiannual Digital Transformation Spending Guide», το 2021 οι δαπάνες DX θα διπλασιαστούν σχεδόν έναντι του τρέχοντος έτους, φθάνοντας τα $2,1 τρις. Αναλυτικότερα, οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού (hardware, software and services) αναμένεται να ανέλθουν σε σχεδόν $1,3 τρις το 2018, καταγράφοντας αύξηση 16,8%, έναντι των $1,1 τρις που εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν το 2017.

Όπως εκτιμά η εταιρεία, μέχρι τα τέλη του 2019, οι παγκόσμιες δαπάνες για την εν λόγω διαδικασία θα φτάσουν τα $1,7 τρις, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, θα είναι αυξημένες κατά 42% σε σχέση με τις προβλέψεις για τις παγκόσμιες δαπάνες σε DX το τρέχον έτος.

Γεωγραφική κατανομή

Σε γεωγραφική βάση, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περί τα $437 δις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2018, ακολουθούμενες από την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) με $412 δις. Οι αντίστοιχες δαπάνες στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) θα ανέλθουν σε $280 δις το 2018.

Οι γεωγραφικές περιοχές, που θα δουν την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για DX, είναι ο Καναδάς (25,2% μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης), η Λατινική Αμερική (23,3%), η Ανατολική Ευρώπη (22,1%) και Μέση Ανατολή και Αφρική) (22).

Το «ψηφιακό αδιέξοδο»

Παρά την τεράστια αυτή επιρροή του DX στις παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες, σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου και σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, η ψηφιακή ωριμότητα των εταιρειών δεν κρίνεται επαρκής από την IDC. Μόνο το 59% των εταιρειών βρίσκεται, σήμερα, στο δεύτερο ή στο τρίτο στάδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μάλιστα, η IDC περιγράφει την υφιστάμενη αυτή κατάσταση ως «ψηφιακό αδιέξοδο». 

Ωστόσο, συνολικά, η IDC προβλέπει λαμπρό μέλλον για τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για παράδειγμα, εκτιμά ότι μέχρι το 2019, αν και οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί και τα bots θα εκτελούν μόνο το 1% των συναλλαγών, θα επηρεάζουν ένα σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα το 10% των πωλήσεων, οδηγώντας την ανάπτυξη μεταξύ των επιχειρήσεων, που θα έχουν καταφέρει να τις αξιοποιήσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της IDC, έως τα τέλη του 2018, τουλάχιστον το 40% των οργανισμών θα έχει μια πλήρως στελεχωμένη «ψηφιακή ομάδα ηγεσίας». Έως τότε, η συνήθης πρακτική της πλειοψηφίας επιχειρήσεων και οργανισμών θα προβλέπει ένα και μοναδικό στέλεχος, που θα είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη του DX, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην επιτάχυνση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιπλέον, έως το 2019, το 40% των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού θα υποστηριχθεί από διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI), παρέχοντας έγκαιρα κρίσιμες πληροφορίες για νέα μοντέλα λειτουργίας και νομισμάτων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.